L’Institut de Microelectrònica de Barcelona i l’Institut de Ciències de Materials de Barcelona, tots dos del CSIC, han participat en el desenvolupament d’un dispositiu que detecta ràpidament la insuficiència cardíaca a través de mostres de saliva. Segons explica el CSIC en un comunicat, el dispositiu funciona com un laboratori portàtil que és capaç de separar i identificar biomarcadors en la saliva.

“El repte més important ha estat aconseguir unes nanopartícules prou estables per no precipitar-se i per circular pels canals microfluídics del dispositiu”, explica Francesc Teixidor, investigador de l’Institut de Ciències de Materials de Barcelona.

Principal causa de mortalitat

La insuficiència cardíaca afecta 26 milions de persones al món i és la principal causa de mortalitat. Els investigadors consideren que aquest dispositiu serà molt útil per planificar i avaluar el tractament dels pacients ja que permet aconseguir un diagnòstic de manera fàcil i ràpida. Fins ara s’havia treballat amb la detecció de biomarcadors de la insuficiència cardíaca en sang.