Els farmacèutics celebren que, finalment, el Ministeri de Sanitat permeti la venda dels tests d’antígens a les farmàcies, sense necessitat de recepta mèdica. La vicepresidenta del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Núria Bosc, creu que pot ser una eina “molt útil i necessària” per controlar la pandèmia.

El Col·legi, a més, assegura que poden garantir la traçabilitat d’aquest tests i que el Departament de Salut estigui informat de si el resultat ha estat positiu o negatiu, i fer-ne el seguiment corresponent. “Tenim diferents maneres de col·laborar. Mitjançant la recepta electrònica tenim diferents eines de registre de la malaltia”, assegura Bosc. Fins ara, a les farmàcies només s’hi ha fet una prova pilot amb proves PCR per saliva.

A la venda a mitjans de maig

El Col·legi calcula que els tests d’antígens podrien estar a la venda a les farmàcies a mitjans de maig. Si és així, els farmacèutics veurien acomplerta una reinvindicació que fa mesos que reclamen.

A banda de la traçabilitat del test, els farmacèutics recorden que també poden una feina molt important per contextualitzar aquesta prova. És a dir, poden explicar quan s’ha de fer, com s’ha de fer i ajudar a interpretar-ne el resultat. Per exemple, en cas que sigui negatiu, explicar que això vol dir que hi ha poca càrrega viral, però que no es descarta el contagi. Els farmacèutics recorden que la covid és una malaltia de declaració obligatòria.

Almirante vol la validació d’un facultatiu

Sobre la venda del test d’antígens a les farmàcies, el cap de Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Vall d’Hebron, Benito Almirante, també creu que és un “avanç important”. Tot i això, en una entrevista al programa ‘reset’, de betevé, creu que cal garantir que qualsevol resultat positiu “estigui validat per personal facultatiu” i que se’n garanteixi una traçabilitat adequada. Almirante també reclama que cal explicar bé a la ciutadania què cal fer tant si el resultat és positiu com negatiu.