L’any 1995 es van acabar les obres de construcció d’una església que s’havia ideat mig segle abans amb una peculiaritat: és l’única església rodona de Barcelona.

La Parròquia Sant Gregori Taumaturg, dedicada a aquest bisbe clau del segle III, està situada a la plaça del mateix nom a Sant Gervasi – Galvany. La seva construcció va ser una iniciativa de l’arquebisbe Gregorio Modrego, que va encarregar a l’arquitecte Bartolomeu Llongueras que fes un projecte faraònic amb una cúpula enorme i quatre campanars. Un projecte que no va aconseguir la llicència municipal.

Una construcció 40 anys després

L’arquitecte Jaume Oteiza explica que l’església es va idear al 1945, però l’envergadura del projecte inicial va provocar que patís més de 40 anys d’entrebancs burocràtics. A l’any 1994 es va encarregar les obres a Jordi Bonet i Armengol, que era l’arquitecte de les obres de la Sagrada Família. Oteiza destaca que, per fora, l’església té poc valor arquitectònic i l’única cosa que la fa diferent és la forma circular situada en una cruïlla.

La cúpula de l’església té la llanterna amb uns vitralls de Joan Vilà Grau que també va fer el de la Sagrada Família