La relació difícil entre religió i ciència troba el seu equilibri en una capella on s’amaga un dels ordinadors més potents del món. És a la Torre Girona, al carrer Jordi Girona, 31, davant d’una església que va ser dessacralitzada i que alberga el supercomputador MareNostrum.

La capella de la Torre Girona

El passat i el futur es donen la mà a la Torre Girona, un indret insòlit que data del 1860 i que era la finca privada d’estiueig del banquer i alcalde de Barcelona Manuel Girona. La capella es va construir més tard, cap al 1940, en el moment que es van fer la majoria d’esglésies de l’Eixample.

Mateo Valero, director del Barcelona Supercomputing Center explica al ‘Va passar aquí‘ com a principis dels anys 70 la UPC va comprar l’espai i el 1975 un dels últims decrets de Franco va ser el que permetia usos no religiosos a la capella. Valero recorda com feia classes d’informàtica en aquest espai i explica que MareNostrum es va posar en marxa el 12 d’abril del 2005 i, des d’aleshores, s’utilitza en la recerca del canvi climàtic, el genoma humà i el disseny de fàrmacs i energies de fusió.

Un supercomputador únic

És l’únic supercomputador del món que està situat en un espai religiós i ja ha rebut més de 200.000 visitants. Es tracta d’una eina al servei de la ciència i l’enginyeria que executa programes a una gran velocitat. Per fer-nos-en una idea, en una hora es pot processar la informació que un ordinador domèstic trigaria 20 anys a fer.