Pla general del supercomputador MareNostrum 4, a la capella de Torre Girona
Foto: Barcelona Supercomputing Center (BSC)

El Barcelona Supercomputing Center (BSC) es convertirà en un centre de computació avançada per accelerar el desenvolupament de l’energia de fusió. Segons destaquen els impulsors d’aquest projecte, “l’energia de fusió és una energia neta i lliure de riscos basada en els processos que impulsen la producció d’energia a les estrelles, com el Sol”.

EUROfusion és el consorci format per 28 països per fer realitat l’energia de fusió, i ha confiat al BSC la creació i la gestió d’un dels cinc centres que donaran “suport als científics experimentals que treballen en el desenvolupament d’aquesta nova font d’energia per generar electricitat“. El BSC destaca que l’energia de fusió “és una de les principals apostes de la comunitat científica per reduir dràsticament les emissions de CO2 associades a la generació d’electricitat”.

A part del centre que crearà el BSC n’hi haurà quatre més que estaran dirigits per l’EFPL (Suïssa), el Poznan Supercomputing and Networking Center (Polònia), l’Institut Max Planck de Física del Plasma (Alemanya) i la Universitat de Hèlsinki (Finlàndia). Els cinc centres que es gestaran en el marc del programa EUROfusion rebran una inversió total de 15,4 milions d’euros.

Crear a la Terra les reaccions del nucli del Sol

La posada en marxa del reactor ITER, a França, és la propera fita prevista per avançar en la generació d’energia de fusió. Aquest reactor ha de demostrar “que l’energia de fusió és viable i ser el pas previ a la construcció de la primera central elèctrica basada en aquesta tecnologia”.

Actualment, més de 150 centres de recerca i empreses estan treballant en experiments d’EUROfusion abans de l’entrada en funcionament de l’ITER. L’objectiu d’aquests treballs és “reproduir en reactors experimentals les reaccions que tenen lloc al nucli del Sol“. D’aquesta manera, es volen crear a la Terra “les condicions perquè la generació d’aquesta energia sigui autosostenible i estable”.

Models computacionals per reproduir l’energia de fusió

El BSC assenyala que “la recerca per crear aquestes condicions combina experiments en reactors amb experiments basats en models computacionals”. Aquests models ” reprodueixen a diferents nivells els processos que tenen lloc als reactors i les característiques que han de tenir”.

Donat que aquests models computacionals han de tenir un major nivell de detall, requereixen un augment en la complexitat del maquinari i del programari a utilitzar. Aquesta necessitat és la que ha motivat la decisió d’EUROfusion de crear els centres de computació avançada per donar suport a la investigació.

El BSC – EUROfusion Advanced Computing Hub (ACH) estarà dirigit per la Dra. Mervi Mantsinen, professora investigadora de l’ICREA i líder del grup de fusió del BSC. El BSC ACH entrarà en funcionament l’1 de juliol del 2021 i el seu equip creixerà progressivament fins a arribar als vuit membres. El seu finançament està assegurat fins al 2025.