La investigadora del programa Sanitat animal del Centre de Recerca en Sanitat Animal de l’IRTA (IRTA-CReSA) Júlia Vergara-Alert ha estat guardonada amb els Premis Nacionals de Recerca 2022, en la categoria de talent jove, per la seva tasca científica durant la pandèmia de la covid-19. Això, mentre l’Organització Mundial de la Salut, l’OMS, va alertar fa pocs dies que, després de la covid, una altra pandèmia amb un “potencial encara més mortífer” arribarà amb tota seguretat.

Aquesta possible pandèmia, segons Vergara-Alert, “no podem evitar que hi sigui però sí que podem anticipar-la”. En una entrevista al ‘bàsics’ ha dit que això requereix “deixar de ser reactius i passar a ser proactius a través de polítiques i finançament. Ens hem de preparar amb més vigilància a les persones i als animals, i també que les administracions inverteixin més recursos en eines i tractaments mèdics”.

Vergara-Alert, que durant el confinament va treballar “més hores que mai”, és una de les investigadores catalanes que més saben de virus d’origen animal. “A l’inici de la pandèmia molta gent em preguntava per la malaltia i nosaltres encara l’estàvem estudiant”. En aquest sentit considera que la covid ha estat una oportunitat per avançar en la recerca d’aquesta àmbit i per treballar amb les vacunes”.

“Ens hem de preguntar per què tan poques investigadores arriben a llocs de poder si les facultats estan plenes de noies estudiants”

La viròloga va tenir clar que volia dedicar-se a la investigació quan cursava tercer de la carrera de Veterinària. Aleshores es va trobar que “faltaven dones referents en aquest àmbit” i que tot i que “en les carreres científiques el major percentatge d’alumnes són noies no arriben a escalar en posicions de poder, que acaben ocupant investigadors homes”. En aquest sentit apunta que cal fer una reflexió sobre la conciliació entre reptes professionals i personals, “tot i que cada vegades hi ha més polítiques de suport a la professional perquè sigui possible”.