Pepe Sales, poeta, compositor i pintor de l’underground barceloní, va viure durant 10 anys, entre el 1983 i el 1993, a un pis del carrer de València, 325. En aquest temps, va convertir les parets del pis en autèntiques obres d’art. Avui, Xavi Toscano Granell, periodista, i la seva parella viuen en aquest pis. Toscano mostra el pis i explica la història de Pepe Sales en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.

Artista underground

Pepe Sales va néixer el 4 de juliol del 1954 al barri de la Bonanova. La seva família era de fortes conviccions cristianes i ell era el vuitè d’11 germans. Des de petit va tenir inquietuds artístiques. La cosa li venia de família ja que el seu tiet era Joan Sales, autor de la novel·la ‘Incerta glòria’. Amb els anys, es va convertir en un símbol de l’underground barceloní, no pas de la contracultura, ja que no en tenia l’esperit. Va ser cofundador i lletrista del grup Bocanegra, que avui es considera una referència del pop-rock català dels anys 80. Durant una gran part de la seva vida va estar enganxat a les drogues i va morir de sida l’any 1994.

Les pintures de les parets

A les parets del seu pis, Pepe Sales hi va pintar el retrat de dues dones nues, un autoretrat i l’“skyline” de Barcelona, entre altres coses.

El temps que Sales va viure al pis del carrer de València, el va compartir amb la seva amiga íntima, la periodista Lulú Martorell. L’any 2015, hi van entrar a viure Xavi Toscano i la seva parella. Toscano estava fent en aquella època el seu darrer curs de periodisme i va aprofitar-lo per investigar la història de Pepe Sales.

Poeta no reconegut

Toscano considera que Sales és un dels grans poetes catalans, no reconegut des de les institucions a causa de la seva homosexualitat, la seva addicció a les drogues i la seva mort per sida. De fet, explica Toscano, Sales es va començar a relacionar amb la droga de ben jove i amb només 19 anys, el van enxampar traficant amb petites quantitats d’haixix i va anar a parar a la Model. Amb els anys va aparèixer l’heroïna i el 1989 va ser diagnosticat de sida. Això va trencar la seva trajectòria artística, malgrat que Sales no tenia la intenció de transcendir més enllà de l’entorn dels amics, tal com va deixar escrit. Amb la malaltia molt avançada, es va retirar a Vallclara, el poble d’estiueig familiar. Allà va morir l’11 de juliol del 1984.

Ho va explicar Xavi Toscano Granell, periodista, en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.