Mario Gas dirigeix ‘Pedro Páramo’, adaptació de la novel·la de Juan Rulfo que signa Pau Miró. Vicky Peña i Pablo Derqui són els intèrprets del muntatge, que s’havia d’haver estrenat al Grec de l’any passat.

La novel·la del mexicà Juan Rulfo, que alguns autors de l’anomenat realisme màgic reconeixen com a precedent, es va publicar el 1955. Relat fragmentari, alterna les veus narratives de Juan Preciado i del seu pare, Pedro Páramo. El primer promet a la seva mare que anirà a Comala a reclamar al seu pare, cacic del poble, el que no els va donar en vida.

Novel·la enigmàtica

Però Páramo ha mort, i el que Juan Preciado troba a Comala són personatges que percep com fantasmes. “És una novel·la inquietant, enigmàtica, dura i molt humana, que reflecteix molt bé un univers mexicà brutal, impregnat d’iconografia de la mort”, explica Mario Gas.

La posada en escena reflecteix aquest univers irreal, però alhora reconeixible com a lloc geogràfic aspre, dur. Pau Miró, responsable de l’adaptació, i Mario Gas van estar d’acord a optar per dos únics personatges. “Són dos oficiants que ara narren, ara interpreten (tots els personatges). Canvien de manera subtil, sense estridències”, comenta el director.