Al carrer dels Almogàvers, 77, hi ha l’Arxiu de la Corona d’Aragó, on es conserven els dietaris de la Diputació del General de Catalunya, uns documents que ajuden a entendre com era la vida a la Barcelona del segle XV al XVIII. Ens ho explica la Glòria López, cap del Departament de Referències de l’Arxiu de la Corona d’Aragó, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.

Els dietaris, testimoni del dia a dia

Els dietaris són uns llibres que moltes institucions feien, en què s’anotava la data del dia i qualsevol esdeveniment que es considerés important per a la institució. És a dir, allò que no era un fet intern, però que afectava la institució. S’hi recollien fets polítics, navals, socials, astronòmics o de qualsevol altra mena.

Els llibres els feia l’escrivania major de la Diputació. Estan fets en paper. S’hi escribien les dates de cada dia de l’any i al costat, allò que es considerava remarcable.

Els dibuixos de Safont: balenes, cometes…

Els volums més interessants són els del primer segle, especialment, els de l’escrivà anomenat Jaume Safont. Safont, a més de fer les anotacions, de tant en tant feia dibuixos. El juny del 1458, per exemple, es va trobar una balena morta al Llobregat. Segons la creença popular, aquesta troballa era senyal de mala sort. Safont va recollir la notícia i hi va dibuixar la balena. Un mes després, va morir el rei Alfons el Magnànim.

VPA dietari generalitat safont balena
El dibuix de la balena de l’escrivà Jaume Safont

Els esdeveniments astronòmics es reflectien bastament als dietaris perquè també eren considerats senyals de bona i malastrugança. El juny del 1456, Jaume Safons va dibuixar un cometa que havia creuat el cel de Catalunya. Ara se sap que era el Haley. De fet, el va dibuixar el dia 14 i el dia 21, pensant que eren dos cometes diferents. Amb els coneixements actuals es pot afirmar que era el mateix Haley.

Original del dibuix del pas del cometa Haley el 14 de juny del 1456

El final dels dietaris

Els 109 volums dels dietaris de la Generalitat es van escriure entre 1411 i 1713, fins a l’entrada a Catalunya de Felip V. A partir del 1714, els volums dels dietaris van quedar oblidats a les golfes del Palau de la Generalitat i no van arribar a l’Arxiu de la Corona d’Aragó fins a l’any 1828.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a