Tampoc enguany, la diada de Sant Jordi serà una diada com les d’abans de la pandèmia. Així s’explica una iniciativa com la que s’han empescat Abacus Cooperativa i el grup editorial Penguin Random House amb el concurs de l’empresa d’impressions 3D Solidperfil3D. L’escriptora Isabel Allende i els escriptors Jonas Jonasson i Alex Michaelides han participat en una signatura telemàtica i robotitzada de llibres.

Cada autor ha conversat breument via Zoom amb 10 lectores i en una tauleta ha fet una dedicatòria personalitzada. Aquesta imatge s’ha transferit a Abacus, on un equip d’impressió amb un braç robotitzat ha dibuixat en un paper una còpia exacta de la dedicatòria i la signatura.

Un braç articulat "signa" virtualment un llibre de l'escriptor suec Jonas Jonasson, per Sant Jordi.
Un braç articulat “signa” virtualment un llibre de l’escriptor suec Jonas Jonasson

Experiència pionera

La idea va ser de Jordi Gabarró, cap de Màrqueting Digital d’Abacus, i la va proposar al grup editorial Penguin Random House. L’editorial va fer una prospecció entre els seus autors internacionals i en va seleccionar sis. “Molts ja coneixen el que és una diada com Sant Jordi. Saben què suposa la proximitat amb el lector i no han volgut renunciar a aquest caliu”, explica Gabarró.

Em sembla màgic poder signar llibres a distància”
Isabel Allende, escriptora

Isabel Allende, via telemàtica, ha confessat la seva admiració. “La tecnologia permet coses increïbles. Potser algun dia un holograma meu podrà signar llibres. Aquest darrer any he presentat el meu darrer llibre a un munt de països via Zoom o Skype”, ha dit. L’escriptora xilena ha signat dedicatòries pel llibre ‘Mujeres del alma mía’, que Penguin Random House va publicar al novembre.

Jonas Jonasson, també a la cita

També ha signat exemplars l’escriptor suec Jonas Jonasson, autor de la popular novel·la ‘L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra’, que ara presenta ‘Una dolça venjança’. Ha completat la sessió el grec Alex Michaelides, un best-seller mundial que tot just ara arriba a casa nostra amb ‘La pacient silenciosa’.

A la segona sessió a Abacus, el 20 d’abril, participaran els autors Yuval Noah Harari, Niklas Natt och Dag i Pierre Lemaitre.