Com enfrontar-se a la crisi

Ferm defensor de l’austeritat, Gomà es mostra contrari a les retallades socials en temps de crisi i redirigeix el bisturí cap a un altre terreny: retallar les inversions en el Zoo marí, la rehabilitació del Castell de Montjuïc, el  nou edifici municipal a la plaça de les Glòries o la renovació de la xarxa de semàfors de la ciutat. Per contra, proposa doblar els ingressos en polítiques socials, que el líder d’ICV-EUiA situa en el centre de les prioritats.

Economia verda per crear llocs de treball

Iniciativa opta per allunyar-se del model econòmic que ha conduït a la crisi i aposta per crear ocupació en els sectors ecològics de l’economia. Per exemple, en la reconversió energètica dels habitatges, les energies renovables, la gestió dels residus o la nova indústria de l’automoció.

Turisme

Per tal de canviar el model del turisme quantitatiu i poc regulat per un de social i ecològicament responsable, el líder d’Iniciativa és favorable a la creació d’una taxa turística destinada a les millores ambientals, patrimonials i culturals de la ciutat.

Mobilitat i medi ambient

Tot considerant que la mobilitat està directament relacionada amb la convivència i la salut, Gomà proposa reduir estructuralment l’espai del cotxe a l’interior de la ciutat, que actualment té una presència del 60%, enfront del 30% dels vianants. No creu en la implantació de peatges a la ciutat, però sí en fer de viananats l’Eixample mitjançant, per exemple, les “superilles”.

Pel que fa a urbanisme, Gomà creu que a la Rambla s’han de pacificar els vials, prioritzar-hi els quioscos i les parades de flors i mirar d’aconseguir un encaix entre l’ús turístic i l’ús quotidià de la via.

Renda mínima garantida contra la pobresa

La traducció del terme és senzilla: el dret a un sou mensual per a tothom, que garanteixi uns ingressos superiors al llindar de la pobresa. Per això, Gomà proposa unificar i dignificar prestacions com la Renda Mínima d’Inserció o les pensions no contributives.

El dibuix

Ricard Gomà esbossa un retrat conceptual de la ciutat, amb cinc bafarades que resumeixen l’esperit de la Barcelona present, passada i futura: il·lusions, somnis, lluites, projectes i idees. Cinc elements per transformar la ciutat a petita escala, però en profunditat.

DibuixGoma+

Balanç dels anys al govern

En un plat de la balança s’hi situa l’enduriment de l’ordenança de civisme, la construcció de l’Hotel Vela i la requalificació del Miniestadi. A l’altre, el pacte per l’ocupació de qualitat, la creació de beques menjador, de places a les escoles bressol, de 8.000 habitatges públics o l’avenç en la recollida orgànica.

Molt personal

A Ricard Gomà, que viu a l’esquerra de l’Eixample, li agrada passejar pels entorns del Mercat del Ninot. Fa ús del transport públic pràcticament a diari, es banya a les platges de la ciutat, és usuari de les escoles públiques, la Xarxa de Biblioteques i els centres de serveis socials. Si entra en la ment d’un nen de cinc anys, demanaria més espai per jugar. Destaca els Museu Marítim i el Picasso pels programes de compromís social i amb l’entorn. És soci de la Casa de la Solidaritat i entén Barcelona com una ciutat oberta i acollidora.

En resposta a la pregunta “com veus BTV?”, afirma contundent que és i ha de ser un servei públic, i argumenta que cal defensar l’existència de mitjans de comunicació públics de qualitat, proximitat i independència.

El cartell

“Ningú pot retallar les teves idees”. El  lema d’ICV-EUiA es desplega sobre un fons verd i apel·la a superar la resignació, a crear instruments de lluita contra les retallades que es basin en criteris de solidaritat i ecologia. La fotografia, explica Gomà, busca la naturalitat.

cartell_goma

[Les 25 candidatures de les eleccions municipals de 2011]