Al costat de càntirs centenaris s’apilen caixes plenes d’objectes del record ciutadà dels atemptats a la Rambla. Un per un, el Laboratori de Restauració del Museu d’Història de la ciutat els ha classificat i documentat tots. En total, 7.800. Prop de la meitat són peluixos. Per ara, tots es conservaran en aquest espai. S’espera que investigadors de diferents àmbits estudiïn les dades recollides.

Josep Bracons, cap del Departament de Col·leccions i Centres Patrimonials del Museu d’Història de Barcelona, explica que tot està documentat. “Sabem el que tenim, però a partir d’ara ve el moment de reflexionar sobre tot el que això significa i en tot cas la selecció que es pugui fer i no fer ja vindrà més endavant”.

4.600 documents difícils de conservar

Des de l’Arxiu Municipal Contemporani quatre persones durant quatre mesos han estat fent feina per restaurar i digitalitzar tot el material que es pot consultar al web Memorial 17-A. Un escàner de llum freda que fins ara digitalitzava obres del Museu del Prado ha servit per fotografiar els més de 4.600 documents escrits que la ciutadania va deixar a la Rambla després dels atemptats. Molts missatges es van improvisar en suports difícils de conservar i la majoria estan en molt mal estat.

La directora de l’Arxiu Municipal Contemporani, Montserrat Beltran, explica que en molts casos havien estat formant un gruix de documents “un al damunt de l’altre exposats a les inclemències del temps” i sobretot afectats tots pel procés d’impregnació de la parafina de totes les espelmes que es van posar en el memorial. “També s’havien anat podrint les flors, i tot plegat ha fet que la majoria dels documents estiguin en risc de perdre’s, per això els hem digitalitzat”.

Entre aquests documents també hi ha 16 llibres de condol de ciutats de tot el món, en què ciutadans i representants polítics han deixat els seus missatges. La tasca pendent ara és traduir els textos dels fins a 15 idiomes diferents que s’han identificat.

Comparteix a: