Aquests són els llums de Nadal que haurien de lluir a la via Laietana. És el disseny guanyador d'un concurs que va convocar el govern anterior. Al darrere hi ha un grup d'estudiants d'arquitectura. La il·luminació que van pensar reprodueix el traçat de la via Laietana medieval, carrerons petits i estrets abans de l'obertura que es va començar a urbanitzar l'any 1907. Finalment, però, aquestes maquetes s'han quedat en paper mullat. IGNASI CASAS, membre de Grup 1907 "Decebuts no, però sap greu, sí que sap greu que no es puguin posar. Fins fa unes setmanes no sabíem res i un dia ens truquen i ens diuen que havíem guanyat. Ens diuen que les llums no es produiran però ens donen el premi." Amb el canvi de govern el procediment del concurs es va retardar. A més, l'equip d'Ada Colau en va canviar les bases perquè no estaven disposats a pagar el cost total de fabricar els llums i instal·lar-los tal com es preveia inicialment. El govern és partidari que els comerciants assumeixin la meitat de la despesa. AGUSTÍ COLOM, regidor d'Ocupació, Empresa, Turisme i Comerç "Estem a favor del concurs d'Encén el Nadal però estem a favor que es fagi amb els mateixos termes que està establert per a les altres associacions que es beneficien de les llums i això és que contribueixin al 50%." Els botiguers es pensaven que tot havia quedat en suspens i es queixen no han tingut temps de reaccionar ni de trobar una alternativa. Amb tot, el Nadal ha arribat i la via Laietana no té cap il·luminació. Precisament aquesta tarda la Comissió d'Economia, a instàncies de CiU, ha demanat a l'Ajuntament que mantingui el concurs l'any que ve i garanteixi la fabricació i la instal·lació dels llums guanyadors d'aquest Nadal per al següent. Malgrat rebre el suport de tots els grups, el govern hi ha votat en contra.

Els llums de Nadal que haurien de lluir a la via Laietana estan inspirats en l’antic traçat d’aquesta artèria, un recorregut de carrerons que hi havia abans de l’obertura que es va començar a urbanitzar l’any 1907 amb l’enderroc de façanes. El disseny de la il·luminació és obra d’un grup d’11 estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès, que van presentar el projecte al concurs Encén el Nadal 2015 i el van guanyar. El govern de Xavier Trias va convocar aquest concurs de disseny per il·luminar la via Laietana com ja es va fer l’any anterior per a la Gran Via i el carrer d’Aragó. Però, malgrat que hi ha guanyadors, finalment els llums no s’han fabricat ni, evidentment, penjat.

Amb el canvi de govern el procediment del concurs es va retardar. De fet, els estudiants es van assabentar que n’havien resultat guanyadors el mes de novembre. A més, l’equip d’Ada Colau va canviar les bases del concurs perquè no estaven disposats a pagar el cost total de fabricar els llums i instal·lar-los tal com es preveia inicialment. El govern és partidari que els comerciants assumeixin la meitat de la despesa com ja es fa en altres vies. “Estem a favor del concurs però amb els mateixos termes establerts per a les altres associacions de comerciants que es beneficien dels llums”, ha afirmat Agustí Colom, regidor d’Ocupació, Empresa, Turisme i Comerç.

Precisament aquesta tarda la Comissió d’Economia, a través d’una proposició del Grup Municipal de CiU, ha demanat a l’Ajuntament que mantingui el concurs l’any que ve i garanteixi la fabricació i la instal·lació dels llums guanyadors d’aquest Nadal per al següent. Malgrat rebre els vots a favor de CiU, Ciutadans, ERC, PSC i PP, el govern hi ha votat en contra. La CUP no estava present en la comissió per malaltia. La regidora de CiU, Sònia Recasens, promotora del concurs el mandat anterior, ha acusat el govern de Colau d’estar “en contra de la il·luminació de Nadal” i de “voler reduir els carrers il·luminats”.

Als creadors dels llums els ha sabut greu que el seu projecte no s’hagi acabat fent realitat però també entenen els motius econòmics que defensa el govern. Els comerciants, en canvi, es mostren indignats perquè es pensaven que el concurs havia quedat en suspens i es queixen que no han tingut temps a reaccionar ni trobar alternatives.