Més de 200 venedors ambulants s’han manifestat aquest divendres a la tarda contra el dispositiu policial per lluitar contra el “top manta” a la façana marítima. El col·lectiu denuncia “repressió per part de l’Ajuntament” i l’acusa d’hipocresia, traïció i manipulació.

La protesta, que ha estat convocada pel Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona, ha marxat des de la parada de metro de la Barceloneta fins a Sant Jaume. Durant una estona han tallat el trànsit a la via Laietana.

El col·lectiu ha reclamat que s’aboleixi la llei d’estrangeria i ha demanat una “regularització massiva de persones migrants”, tal com ha explicat el portaveu del sindicat, Lamine Bathily. De fet, Bathily ha assegurat que “el racisme institucional” ha provocat que moltes persones es dediquin a la venda ambulant i ha acusat el govern municipal d’un canvi d’actitud i voler abordar la qüestió des de la repressió i no des d’una vessant social.

Manters Sant Jaume

L’Ajuntament s’avé a parlar amb els venedors ambulants “dins de les normes”

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha explicat aquest divendres que el govern municipal “parlarà amb tothom”, també amb el col·lectiu dels venedors ambulants. No obstant això, el líder del Grup Municipal del PSC ha matisat que l’Ajuntament dialogarà “dins de les normes” i “per tenir una activitat legal a la ciutat de Barcelona”.

En la mateixa línia, la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha afirmat que “l’objectiu és rebre els venedors ambulants” per tal de “conèixer-ne les demandes i proposar un full de ruta conjunt de millores laborals”.

Suports veïnals

Una de les primeres mostres de suport que han rebut els manters ha arribat des del Raval, concretament de la Xarxa Veïnal del Raval. En un comunicat, l’entitat rebutja que “es tracti el problema dels manters amb persecució policial sense posar els mitjans per a que aquestes persones puguin treballar legalment en aquestes ocupacions”.

Acusa el tinent d’alcalde Albert Batlle d’haver “tractat els manters com si fossin delincuents” i de “perseguir-los enlloc de proposar canvis en la normativa” que els permeti treballar. Així, la Xarxa Veïnal del Raval, argumenta que tot i que “hi ha molts ajuntaments que han intentat, sempre es topen amb la falta de papers per sol·licitar una parada de mercat ambulant”, i en aquest sentit, eleven la reivindicació de “oferir permisos de treball i residència” als òrgans competents.

Comparteix a: