Els organitzadors de la votació a Barcelona l’havien convocat al Centre Cívic Pere Quart, però finalment s’ha celebrat a l’exterior de l’equipament, ja que els hi han denegat l’entrada perquè no n’havien demanat l’autorització prèviament. El regidor de les Corts, Agustí Colom, ha explicat que fins dissabte no es van assabentar de la celebració d’aquesta consulta. Segons el regidor, els organitzadors van demanar suport a la Guàrdia Urbana, però no havien requerit l’autorització necessària per celebrar un acte tan multitudinari en un equipament municipal amb garanties de seguretat. Arran d’això el consistori assegura que els ha facilitat que s’instal·lin al carrer, “una sortida perquè aquesta comunitat pugui exercir allò que volia exercir”. Colom ha negat que hi hagi cap intencionalitat darrere d’aquesta decisió i ha assegurat que l’Ajuntament de Barcelona dona autoritzacions a “qualsevol que compleixi els requisits”. “No distingiríem cap acte en funció d’una força o altra”, ha assegurat.

Els organitzadors de SOS Venezuela BCN, per contra, afirmen que quan han arribat a les 7.30 h a les portes del centre cívic s’hi han trobat representants municipals que els han negat l’entrada perquè no havien tramitat la llicència. Afirmen que fins a aquell moment no tenien constància que fos necessària i que han actuat com han fet altres vegades en altres processos electorals. L’entitat afegeix que, de fet, han pagat “gairebé 1.000 euros” per fer ús del centre.

La participació ha estat alta: al llarg de tot el dia han votat 15.889 persones a tot Catalunya, 14.449 a Barcelona. Aquesta xifra representa més del doble de persones que van anar a votar durant les últimes eleccions legislatives de Veneçuela l’any 2015 a la capital catalana. Per això, l’organització s’ha mostrat molt satisfeta amb la participació. De fet, tenien previst tancar les urnes a les sis de la tarda, però finalment la votació s’ha allargat dues hores i s’han mobilitzat el doble de voluntaris perquè tothom que era a la cua tingués l’opció de votar.
L’Assemblea Nacional de Veneçuela, amb majoria dels partits opositors al govern, impulsa aquesta consulta popular per conèixer l’opinió dels ciutadans sobre l’assemblea constituent que Nicolás Maduro vol tirar endavant sense convocar cap referèndum. Els crítics consideren que aquest nou òrgan prendria les competències del Parlament veneçolà actual, dominat per l’oposició, i suposaria la consolidació del chavisme al poder. La consulta es fa al carrer com un acte de desobediència i desafiant les institucions, ja que el chavisme adverteix que és una acció il·legal.

En la consulta hi poden participar tots els veneçolans amb passaport, més grans de 18 anys, sense que sigui necessària la inscripció en el Consell Nacional Electoral ni en consolats o ambaixades. Les paperetes contenen tres preguntes, a les quals s’ha de respondre amb “sí” o “no”:

  1. Rebutja i desconeix la realització d’una proposta constituent per part de Nicolás Maduro sense l’aprovació prèvia del poble de Veneçuela?
  2. Reclama a la Força Armada Nacional i a tots els funcionaris públics que obeeixin i defensin la Constitució de l’any 1999 i donar suport a les decisions de l’Assemblea Nacional?
  3. Aprova que es procedeixi a la renovació dels poders públics d’acord amb allò que estableix la Constitució i a la realització d’eleccions lliures i transparents, així com la formació d’un govern d’unió nacional per restituir l’ordre constitucional?

Aquest plebiscit es fa després de 100 dies de protestes als carrers de Veneçuela, amb enfrontaments entre els opositors a Maduro i la policia en què hi ha hagut més de 80 víctimes mortals.