“Afectuosa, valenta i divertida”

. Així és com la Livia Cuesta veu la Jayida, la nena sahrauí, que ella i el seu company han acollit a casa durant dos mesos. Fa tot just 10 dies que la coneixen però ha estat “amor a primera vista”.

La Jayida va arribar el 4 de juliol i ha celebrat el desè aniversari amb la família d’acollida i altres nens i nenes sahrauís que passen l’estiu a casa nostra. Encara no sap dir gaires paraules ni en català ni en castellà perquè és la primera vegada que viatja al nostre país. També és la primera vegada que el Winter Vera i la Livia Cuesta acullen un infant del Sàhara, tot i que coneixien l’experiència perquè l’any passat la mare d’ella en va tenir dos a casa.

Com ells, prop de 500 famílies catalanes conviuran durant dos mesos amb un o dos infants sahrauís dins del projecte Vacances en pau. A banda d’evitar que aquests menors passin els mesos d’estiu al desert, on les condicions climatològiques són extremament dures -la temperatura pot superar els 50 ºC-, també aprofiten per dur aquí un control sanitari i diagnosticar i tractar les malalties que puguin tenir.

Aquest projecte porta el nom de Vacances en Pau  i està organitzat per diverses ONGs de Catalunya amb la col· laboració de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments dels pobles que acullen nens.

Ambaixadors del seu poble

“Aquests nens també són ambaixadors del poble sahrauí, i la seva presència aquí també serveix per conscienciar la nostra societat que el conflicte sahrauí persisteix i s’agreuja dia a dia”, puntualitza Juan Aguirre, coordinador de Vacances en pau a Santa Coloma de Gramenet. Aguirre afirma que l’Estat espanyol no pot desentendre’s de la situació que viu aquest poble i que cal pressionar per aconseguir l’autodeterminació del Sàhara.

Precisament per reivindicar la llibertat del poble sahrauí, aquest diumenge s’ha fet una concentració a la plaça de Sant Jaume. Hi han participat el centenar de nens que passen aquest estiu a Catalunya i també les famílies acollidores, així com els voluntaris de Vacances en pau. L’objectiu de la mobilització ha estat visibilitzar el conflicte que viu el poble sahrauí amb el govern del Marroc i reclamar l’actuació del govern espanyol.