L'anunci l'ha fet el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, durant la inauguració de la trobada, i tindrà efectes a la C-32 cap al Maresme i el Garraf, a la C-16 inclosos els túnels de Vallvidrera, i també al peatge de la C-33 de Mollet. Els propietaris de vehicles elèctrics només hauran d'adquirir un aparell de ViaT, que costa 12 euros. Paral·lelament, la Generalitat i diversos instituts de recerca en salut i epidemiologia han impulsat l'anomenada Declaració de Barcelona, una crida a tots els col·lectius, empreses i administracions perquè prioritzin les actuacions per millorar la qualitat de l'aire. ASSUMPTA FARRAN, directora general de Qualitat Ambiental "Hem de canviar radicalment la nostra manera de moure'ns, treballar, produir, etcètera." Amb la mateixa mentalitat, altres ciutats europees aprofiten el simposi per presentar-hi els seus plans de xoc contra la contaminació urbana. París, per exemple, restringirà l'accés de vehicles dièsel al centre de la Cité, i Londres mantindrà els peatges per accedir amb vehicle privat al centre. Les ciutats presents asseguren que la consciència social ja està en marxa i que ara fan falta decisions polítiques i empresarials valentes, que hi donin resposta.

Els cotxes que acreditin que són 100% elèctrics i que, per tant, que no generen emissions contaminants, obtindran una bonificació del 100% als peatges de la Generalitat. Es tracta de l’autopista C-33 del Vallès a Barcelona, la C-16 de Barcelona a Manresa -també els túnels de Vallvidrera- i la C-32 al Maresme i al Garraf.

La mesura, anunciada aquest divendres pel conseller Santi Vila, beneficiarà més de 3.100 vehicles -els que es calcula que circulen actualment per Catalunya-, que prèviament hauran d’estar registrats al portal EcoviaT. L’objectiu de la mesura, que s’afegeix a les subvencions per “renovar el parc mòbil de vehicles”, és aconseguir “el màxim de transport públic” i que “la mobilitat privada sigui el mínim de contaminant”.

Segons Patrick Renau, president de l’Associació Catalana de Vehicles Elèctrics, es tracta d’una bona iniciativa amb “un efecte mediàtic interessant, perquè no és el mateix un descompte que un accés gratuït”. Tot i així, Renau considera que encara hi ha molta feina per fer i actuacions pendents com els “descomptes a la compra” o “més ajudes a la motocicleta elèctrica”.

La Declaració de Barcelona

Paral·lelament, la Generalitat i diversos instituts de recerca en salut i epidemiologia han impulsat la Declaració de Barcelona, una crida perquè els col·lectius, empreses i administracions prioritzin les actuacions per millorar la qualitat de l’aire, la salut i la reducció del soroll en grans zones urbanes. Les propostes van des de fer una aposta més clara per al transport públic fins a impulsar la renovació del parc de vehicles per tal que siguin menys contaminants.

Els edificis es tenyeixen de verd

Paral·lelament, per celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient, alguns edificis destacats de la ciutat com la Torre Agbar, l’Arc de Triomf o les Fonts de Montjuïc s’il·luminaran de color verd aquesta nit. A aquesta iniciativa s’hi han afegit una vintena d’equipaments culturals, centres cívics i entitats de la xarxa Barcelona més Sostenible, que també aprofiten divendres i dissabte per fer jornades de portes obertes. Es podrà visitar el recinte del cementiri de les Corts, el primer equipament autosuficient de Barcelona, i conèixer l’interior de les Fonts de Montjuïc o saber què es fa de les peces dipositades als contenidors de Roba Amiga.