20 anys de recerca clínica donen per molt i això ho sap bé en Rafael Simó, cap de recerca de Diabetis i Metabolisme del Vall d'Hebron Institut de Recerca, el VHIR. El centre està d'aniversari i en Rafel hi és quasi des dels inicis. Ara treballa per intentar trobar una cura per a la ceguesa causada per la retinopatia diabètica. RAFAEL SIMÓ, cap de Diabetis i Metabolisme del VHIR "El que fem és el que es diu recerca translacional. Sabem el que vol el malalt, anem aquí al laboratori, busquem el que vol el malalt, trobem alguna diana terapèutica i la tornem a aplicar al nostre hospital, amb lo qual el retorn és més ràpid. És el que es diu recerca translacional, que és el que la societat en principi busca més immediatament." Aquesta rapidesa i sinergia entre l'Institut de Recerca i l'hospital és un dels principals avantatges i punts clau del Vall d'Hebron. Tot i això, la investigació és lenta i difícil i les retallades en les partides pressupostàries moltes vegades obliguen a aturar processos d'investigació. JOAN COMELLA, director del VHIR "Moltes vegades el que costa 10 anys de construïr, quan tu passes per una època de restriccions pressupostàries que poden durar dos anys, no és que al cap de dos anys quan torni a venir una època de bonança podràs rempendre el que hi havia, no, és que hauràs de tornar a començar de zero" // "La investigació no es fa a salts, és més aviat un procés acomulatiu, cada dia vens a treballar, fas els teus experiments, tens fracassos, tens dubtes, planteges nous experiments, et donen confirmacions .... i al final quan mires amb temps, no és una cosa puntual, sinó que quan mires, sis mesos, un any, cinc anys... amb temps et dones compte de l'avanç global que has fet en aquell àmbit." Al llarg d'aquests 20 anys han fet importants descobriments en neurociències, esclerosi múltiple, ictus i, sobretot, en oncologia. Actualment al VHIR treballen quasi 900 investigadors en més de 60 grups de recerca.

Al llarg d’aquests 20 anys han fet importants descobriments en neurociències, esclerosi múltiple, ictus i, sobretot, en oncologia i oncologia infantil. L’objectiu és gestionar i promoure la investigació i la recerca al Vall d’Hebron, i facilitar la tasca als investigadors per tal que puguin trobar recursos i ser més competitius a escala nacional i internacional. Molts dels investigadors del VHIR també són, alhora, metges, cirurgians o docents.

Segons el director del VHIR, Joan Comella, fa 20 anys “la investigació era gairebé voluntarista, era molt precari, calia ser molt entusiasta i es rebia poc suport. Ara això és diferent, la gent és la mateixa però l’entorn ha canviat”. Al llarg d’aquests anys s’han aconseguit millores estructurals i d’equipament importants que han permès professionalitzar el sector.

Comella avisa sobre el risc de les retallades en investigació ja que “no és que al cap de dos anys quan torni a venir una època de bonança es pugui reempendre el que hi havia, és que s’haurà de tornar a començar de zero. La investigació no es fa a salts, és més aviat un procés acumulatiu”.

Actualment al VHIR treballen quasi 900 investigadors en més de 60 grups de recerca.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a