Els farmacèutics afirmen que encara no han rebut els diners que els deu l’Administració (99 milions d’euros corresponents al mes de juliol) i que la situació d’ofec econòmic és insostenible. Per això, han mantingut el tancament, que s’allargarà de les 9 del matí a les 10 de la nit. Tot i això, les farmàcies garanteixen uns serveis mínims superiors als decretats pel Departament de Salut. A Barcelona, un 10% dels establiments estaran oberts, és a dir que, com a mínim, els usuaris trobaran obertes les farmàcies que ja tenien assignat el torn de guàrdia per aquest dijous.

En total, durant la jornada de protesta hi haurà 371 farmàcies en serveis mínims, que obriran de les 9 del matí a les 10 de la nit. Són un 12% de totes les que hi ha a Catalunya. Els serveis mínims “són superiors fins i tot a allò que ens demana el decret de serveis mínims de Salut”, han destacat els farmacèutics. Al web del Col·legi de Farmacèutics es pot consultar quines farmàcies ofereixen servei aquest dijous a Barcelona i la resta de Catalunya.

A les 12 del migdia, per visualitzar el malestar dels farmacèutics, la Plataforma Farma ha convocat una protesta davant la conselleria d’Economia de la Generalitat que pot tenir força poder de convocatòria, ja que més del 80% dels col·legiats han mostrat suport a les aturades.

Les farmàcies lliuraran pamflets als usuaris per explicar-los que “es veuen obligats” a tancar per alertar de les dificultats per les quals passen per continuar oferint els seus serveis. Tot i això, els farmacèutics reiteren que la prioritat és dispensar els medicaments que necessiten els ciutadans.

Actualment, el govern paga amb més de 85 dies de retard de mitjana des que les farmàcies dispensen un fàrmac, quasi el triple de retard que l’any passat (quan el termini era de 30 dies). Això ha obligat els farmacèutics a buscar vies addicionals de finançament. Els farmacèutics temen que tampoc no cobraran el proper 5 de novembre, ja que els pagaments depenen en un futur del fons de liquiditat autonòmic. En aquest sentit, han reiterat que esperen arribar a acords amb el govern per garantir un calendari de pagaments i no haver de reclamar per la via judicial els interessos que s’han vist obligats a pagar pels crèdits que estan demanant.