En alguns dels solars el ciutadà hi troba murs infranquejables com en aquest de Sant Martí. L'Ajuntament vol trencar, simbòlicament, aquestes barreres i obrir els espais a l'ús ciutadà. Durant tres mesos, entitats veïnals i associacions sense ànim de lucre podran presentar projectes per omplir els solars, ja siguin activitats infantils, de casals o esplais, o fins i tot, horts urbans, entre d'altres. Un ampli ventall d'utilitats que haurà de tenir en compte l'interès públic i que, si necessita instal·lacions, seran fàcilment desmuntables. De fet, en algun solar, com aquest de l'Eixample, hi ha projectada una residència per a gent gran que per la situació econòmica que es viu s'ha frenat. El consistori assegura que les activitats que s'hi desenvolupin no aturaran el que hi havia previst fer. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Tot el que fem està fet tenint en compte que el solar s'alliberi a temps per tal de fer-hi l'activitat per a la qual s'havia reservat aquest local. I per tant, no, no hi haurà retards associats a la implantació d'aquesta mena d'activitats. Al contrari, aquesta mena d'activitats mantenen viu el solar." Un cop presentades les propostes, una comissió formada per govern, partits polítics i entitats de diversos sectors les avaluaran per escollir-ne una per cada solar. Tot i això, es deixa la porta oberta també que en un mateix espai es puguin desenvolupar més d'una activitat. El Pla buits ha posat a disposició dos solars municipals a cada districte de mides diferents. A Ciutat Vella, però, només n'hi haurà un. El solar és aquest, just davant del MACBA i al costat de l'Escola Vedruna. Les entitats guanyadores hauran de mantenir la parcel·la en bon estat de conservació i neteja. Des de fa anys, una de les solucions que l'Ajuntament va trobar per dotar d'utilitat alguns solars en desús de la ciutat va ser convertir-los en horts urbans. Un és aquest, l'Hort Sagrada Família, que es va inaugurar el 2007, i que disposa de 1.600 metres quadrats i 18 parcel·les de cultiu. Unes parcel·les que s'adjudiquen, mitjançant un concurs, a jubilats de la zona, que tenen dret a conrear-les durant un període de cinc anys. L'hort també disposa d'un espai per fer-hi tallers d'agricultura ecològica i activitats d'educació ambiental. Un altre exemple de com aprofitar un solar ara desocupat per a usos ciutadans és aquest espai del carrer de la Marina, al barri del Fort Pienc. Aquí, al costat dels Jardins de Clotilde Cerdà, s'hi ha de construir l'Institut Angeleta Ferrer, un projecte que fa més d'una dècada que s'ha anat endarrerint per la falta de pressuport. Per això l'Ajuntament, propietari del solar, va decidir instal·lar-hi pistes de bàsquet que es retiraran quan la Generalitat iniciï la construcció de l'Institut.

En aquesta primera fase del projecte, l’Ajuntament ha previst la cessió de dos solars de cada districte, excepte a Ciutat Vella, on se’n preveu només un. Al març hi haurà la selecció de les activitats que es faran en aquests espais.

La setmana que ve es publicaran les bases del concurs i s’obrirà un període de tres mesos perquè les entitats públiques i sense ànim de lucre hi puguin presentar projectes per donar un ús provisional als espais. Una comissió d’avaluació s’encarregarà de valorar les propostes. En aquesta comissió hi haurà representants del Consell d’Associacions de Barcelona, de la FAVB, de la Federació de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya, de la Taula d’Entitats del Tercer Sector, del FAD i de la Xarxa de Custòdia del Territori.