Trobar feina avui en dia és tot un repte. I per a un pres, encara més. Molts surten en llibertat sense formació i amb l'estigma social que els suposa haver passat per un centre penitenciari. Per ajudar-los, ara fa un parell d'anys es va posar en marxa el projecte REINCOPORA, de la Fundació La Caixa. Durant el temps de condemna, els interns aprenen un ofici i fan pràctiques en empreses. Una experiència que, més enllà del món laboral, a molts els ajuda a guanyar autoestima. El Jordi i el Bilal en són un bon exemple. JORDI: "Em va venir molt bé fer aquest curs perquè em permetia sortir cada dia, veure que podia trobar feina d'una altra cosa i probar coses noves, sentir-me millor amb mi mateix, sentir-me valorat d'alguna manera." BILAL: "El que lucha, si tú estás adentro haciendo las cosas bien sabes que el día de mañana, si no es hoy es mañana, tienes trabajo." Des que es va posar en marxa, més de 1.000 interns han passat per aquest projecte. I prop del 40% ha aconseguit trobar feina. Saben, però, que les coses han canviat molt respecte a quan van començar a complir condemna. "Yo recordo que fa quatre o cinc anys ser mileurista era el més lògic. Ara és una sort ser mileurista. Hi ha moltes feines que no arriben a aquest sou." El programa està dirigit als reclusos que estan en semillibertat. És a dir, els que només van a dormir a la presó o els que viuen en llibertat condicional. L'objectiu ara és incoporar més interns joves, que són els que ho tenen més complicat per accedir al mercat laboral.

La conselleria de Justícia i la Fundació La Caixa han presentat aquest dimecres el balanç del programa Reincorpora, dirigit a promoure la reinserció laboral dels presos catalans. Durant els dos anys de funcionament del projecte, s’han atès 1.107 interins que es trobaven en la fase final de la condemna, és a dir, en règim de tercer grau o de llibertat condicional. La majoria són homes d’entre 26 i 45 anys i de nacionalitat espanyola.

Durant el 2011 el 38,5% dels interins que van finalitzar aquest programa van aconseguir trobar feina. A més, un any després, el 57% d’aquests reclusos continuen treballant.

El programa Reincorpora té una durada de sis mesos i es divideix en tres fases. Primer, els interns realitzen cursos de formació en oficis i fan pràctiques laborals. Després, participen en serveis solidaris a la comunitat, com per exemple, reforestació de boscos, atenció i acompanyament de persones grans o tallers d’alimentació saludable per a nens. Es calcula que en aquests dos anys 3.902 persones s’han beneficiat dels serveis solidaris. Per acabar, un cop els presos han completat els dos primers passos de l’itinerari, se’ls deriva a Incorpora per tal de facilitar-los un lloc de treball.

En l’acte d’aquest dimecres no només s’ha presentat el balanç d’aquests dos anys de funcionament del programa sinó que també s’ha renovat la col·laboració entre la Fundació La Caixa i la conselleria de Justícia. La Caixa destinarà aquest any més de dos milions d’euros al programa.