noies regla vacuna covid imatge arxiu

L’Institut d’Investigació d’Intel·ligència Artificial del CSIC ha investigat les alteracions de la menstruació en dones que s’han vacunat de la covid-19. S’han analitzat més de 1.800 cicles de 371 usuàries que han introduït les dades en una aplicació mòbil. Amb aquesta informació, el CSIC ha demostrat que la vacunació just després de l’ovulació pot evitar un increment de la duració del cicle menstrual.

Una app per enregistrar les dades de cinc cicles menstruals

Tal com explica el CSIC, les xarxes socials van posar el focus en aquesta qüestió. Moltes dones alertaven dels canvis menstruals després d’haver rebut la vacuna contra el virus. L’App Lunar, una aplicació de mòbil per a la monitorització del cicle menstrual va incorporar una nova funcionalitat per enregistrar, de manera voluntària, la dosi, la marca i el país on la persona havia rebut la vacuna. Entre les usuàries, es van escollir 371 perfils anònims que van registrar almenys cinc cicles menstruals consecutius i que en el moment de la vacunació es van trobar en el tercer cicle. En total, es van registrar 1.855 cicles entre setembre del 2020 i el febrer de 2022.

Vacunar-se abans d’ovular pot causar un dia més de regla

Els investigadors han observat que les persones que s’havien vacunat abans de l’ovulació se’ls havia incrementat la durada de la menstruació de mitjana un dia. En casos més greus l’increment arriba a vuit dies. En canvi, les persones que s’havien vacunat durant la fase d’ovulació no presentaven cap increment de duració.

Borja Velasco, coordinador del projecte i investigador del CSIC i a AQuAS, explica que els resultats avaluats en diferents tipus i marques de vacunes forma part d’un “tema important i nou sobre el que hi havia poca evidència”. Assegura que sense la crida de tantes persones que havien patit aquestes alteracions no s’hauria fet aquest tipus d’estudi. Considera que cal seguir replicant aquestes anàlisis amb més dades i altres metodologies per reconfirmar aquesta conclusió.

A l’estudi també hi han participat l’Hospital de Sant Pau, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) i la Universitat de Ginebra.

Comparteix a: