L’històric Cafè de l’Òpera, en plena Rambla, atresora un petit museu que, segurament, és el més desconegut de Barcelona i que, amb tota seguretat, és el menys visitat. De fet, no està adequat per rebre-hi curiosos. L’excepció l’han feta amb la secció ‘Barcelona Singular’, del programa “Connexió Barcelona”, que sí que hi ha pogut accedir.

L’origen de tot plegat cal atribuir-lo al fundador de la cafeteria, Antoni Dòria, qui el 1929 va adquirir, sent cambrer d’un bar veí, aquest local -aleshores un restaurant de luxe- que havia caigut en desgràcia a causa d’un tràgic succés: l’assassinat d’un client davant la passivitat dels treballadors, que, segons sembla, no van fer res per auxiliar-lo. Dòria va transformar l’establiment en una cafeteria modernista, hi va col·locar la barra i va iniciar una aventura col·leccionista que ha arribat fins als nostres dies.

En una planta superior de la finca, propietat de la família Dòria, s’hi amaguen milers d’amp0lles. Algunes corresponen encara als whiskies amb què es va aprovisionar l’Antoni, que les havia obtingut de dues maneres: a través de les subhastes de productes decomissats per la policia al Port i comprant-les als mariners que atracaven a Barcelona en vaixells carregats de begudes i que, a canvi d’unes monedes, les treien d’amagat.

Bona part de la col·lecció, la més interessant, es va decidir, no obstant, que es traslladés fora de Barcelona després que el terra on reposen les prestatgeries plenes d’ampolles estigués a punt d’esfondrar-se per l’excés de pes. L’Andreu Ros, fill de Rosa Dòria, la propietària, prefereix no dir el lloc on ara es guarden per raons de seguretat, ja que hi ha peces valuosíssimes. Pel que fa a les més de 2.000 que no s’han mogut del pis de damunt del Cafè de l’Òpera, són el resultat d’una passió heretada pel nét. Ampolles, la majoria, comprades en viatges que ell i la Rosa han realitzat durant els últims 30 anys.