Alguns tornaran amb més ganes que d'altres, però sigui com sigui, a partir del 12 de setembre caldrà tornar a obrir els llibres i estudiar de valent. En total aquest curs 2012-2013 tindrà 1.300.000 alumnes de règim presencial, és a dir, d'infantil a cicles formatius. Això signfica 20.000 més que el curs anterior. Un alumnat que en canvi serà atès per menys professors: concretament, 3.000 menys. Més de 1.700 places de professors que es jubilen no es cobreixen i a més, mil 300 interins deixaran de tenir aquest estatus per ser substituts. El Departament d'Ensenyament considera, però, que això no afectarà la qualitat. IRENE RIGAU, consellera d'Ensenyament: "64mil professors garanteixen setmanalment 1.408.000 hores de docència que són les adients pel sistema comparat amb l'any passat. Si bé, disminueixen els professors, les hores de docència augmenten". La conseqüència directa és l'augment de les ràtios d'alumnes per aula. A P3 per exemple, el 23,5% de les classes tindran entre 26 i 27 alumnes. A l'educació infantil, la xifra és del 13,1%. On més nota però és a l'ESO. Aquí prop d'un 26% de les aules tindran 31, 32 o fins a 33 alumnes. Més novetats d'aquest curs. S'incrementen les hores de matemàtiques a segon i quart d'ESO i a més, el 71% dels centres públics que imparteixen educació secundària tindran l'anomenada jornada intensiva. És a dir, sense classes a les tardes. Pel que fa a dinar amb la carmanyola, els centres ja estan estudiant la possibilitat d'aplicar la mesura. Segons la consellera de mitjana es carregaran a les famílies uns dos euros al dia. IRENE RIGAU, consellera d'Ensenyament "És una iniciativa que a la pública no s'havia pres però sí que vèiem que hi havia adolescents que portaven el menjar de casa o l'entrepà i sortien al parc de davant a menjar-s'ho. És això el que hem d'arreglar, que puguin menjar a dins de l'escola d'una manera ordenada, que tinguin accés a l'aigua, a un tovalló i si cal a una fruita, cadascú ja es pactarà les condicions... i s'escalfa el menjar com en altres escoles del món passa."

Irene Rigau ha presentat el nou curs que incorpora diverses novetats, la majoria relacionades amb les retallades.  El curs començarà amb menys professors i més alumnes, en total 20.000 més. Allà on es notarà més és en la secundària, en què aproximadament tres de cada 10 aules tindran un nombre superior d’estudiants per sobre de la ràtio. La cosa canvia a P3, en què hi haurà 2.000 alumnes menys a tot Catalunya.

La crisi també ha fet augmentar el nombre d’alumnes que han passat de l’escola concertada a la pública. Segons la consellera, la concertada ha perdut un 1,1% d’alumnes en favor de la pública.

La carmanyola al menjador

És la primera vegada que l’escola pública permet als alumnes menjar de carmanyola als centres. La consellera ha posat l’exemple de dues escoles que s’han afegit a la mesura, una de pública que farà pagar als alumnes que dinin amb carmanyola 15 euros al mes i una de concertada que farà pagar 16 euros. Una quota que servirà per sufragar l’ús de les neveres, els microones, els monitors i la neteja. El govern defensa aquesta mesura perquè diu que garanteix un control familiar i també del centre sobre l’alimentació dels joves.