D’aquell hotel fastuós que atreia tota mena de celebritats en queda poca cosa. Però els germans Saiz, propietaris del Quatre Nacions, han volgut preservar d’alguna manera aquest passat esplendorós de l’establiment, segles enrere un dels més luxosos de Barcelona, i han decorat les parets d’una sala d’estar amb fotografies i retalls de diaris que narren les peripècies i experiències dels molts visitants il·lustres que van fer-hi nit.

La secció Barcelona Singular del programa  ‘Connexió Barcelona‘ hi ha tret el cap, i ha comprovat que el personatge estrella d’aquest espai curiós i amagat és Frédéric Chopin, compositor polonès que va fer estada a la ciutat i, concretament, en aquest hotel, fins a dues vegades entre 1838 i 1839. En tots dos casos, per agafar el vaixell que l’havia de dur a Mallorca, on pretenia curar-se de la tuberculosi que va acabar amb la seva vida 10 anys després. Chopin no va venir sol. La seva companya sentimental, l’escriptora francesa George Sand, també té el seu racó en aquesta sala, batejada així el 2010 amb motiu del 200 aniversari del naixement de Chopin.

Altres famosos que van allotjar-se al Quatre Nacions són Stendhal, l’expresident dels EUA Ulysses S. Grant o Buffalo Bill. Per cert, encara avui hi ha turistes nord-americans que pregunten si poden dormir en el mateix llit en què ho va fer el “showman” i caçador de búfals quan va acudir a la ciutat per presentar-hi el seu espectacle. La resposta, sovint, és que sí.

El saló Chopin, que va ser ocupat fa 30 anys per una perruqueria, és, de ben segur, l’indret més entranyable d’aquest hotel, ara un modest dues estrelles. De fet, ha quedat reduït a una quarta part del que havia estat, i si va arribar a tenir 70 balcons, actualment només en conserva 16.