En una carta publicada a El Punt-Avui, els signants demanen que es canviï el nom de la plaça –Joan Carles I– pel de República Catalana, que consideren la “màxima expressió de sobirania i democràcia que ha fet la nostra Nació des de la desfeta de 1714”. Paral·lelament a aquesta petició, també demanen que es restitueixi l’escultura de la República de Josep Viladomat que hi havia al capdamunt de l’obelisc, i que va ser retirada el 1939 per les tropes franquistes. L’estàtua es va restituir el 1990 a la plaça de Llucmajor.

El monument original es va inaugurar el 12 d’abril de 1936 a la cruïlla entre la Diagonal i el passeig de Gràcia, coneguda popularment com el Cinc d’Oros pels suports circulars dels fanals de Pere Falqués. El projecte inicial consistia en un obelisc coronat per l’estàtua de la República i un medalló amb el retrat del president de la Primera República Espanyola, Francesc Pi i Margall. A partir de 1939, les autoritats franquistes van substituir l’estàtua de Viladomat per una al·legoria de la Victòria franquista, obra de Frederic Marés i un escut amb l’àliga de Sant Joan. Ja en democràcia, l’escut va ser retirat i substituït pel de la casa reial espanyola. El 30 de gener de 2011, l’Ajuntament va retirar l’estàtua de Marés de la base de l’obelisc, en compliment de la llei de la memòria històrica.

Els signants creuen que la restitució de l’estàtua de la República dotaria de més rellevància la cruïlla, i confien que un alcalde “nacionalista i demòcrata” com Trias consideri la proposta.