Rafael Ribó havia avisat per carta tant la delegada del Govern com el Ministeri de l’Interior de la intenció de visitar el centre aquest dimarts al matí. Segons Ribó, la mateixa delegada es va posar ahir en contacte amb ell per dissuadir-lo i advertir-lo que no tenia permís per visitar el centre.

Aquest matí, el síndic s’ha presentat davant del CIE acompanyat de diversos assessors. El director del centre i el director d’Estrangeria l’han atès “molt cordialment”, però li han dit que tenien ordres de no deixar-lo entrar. Ribó ha anunciat que denunciarà davant les Nacions Unides i el Parlament de Catalunya la negativa a deixar-lo visitar el CIE.

La Delegada del Govern de Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha replicat aquest dimarts a la tarda al Síndic de Greuges i li ha demanat “respecte institucional i competencial”. Llanos de Luna ha contestat al síndic a través d’un comunicat, després que Rafael Ribó hagi afirmat que prohibir l’entrada al CIE és una cosa “impròpia de la Democràcia, un menyspreu al Parlament i un greuge cap a Catalunya”. Segons la Delegada del Govern, el síndic “no hauria d’intervenir en aquells òrgans de l’Administració General de l’Estat sobre els que no té competències”.

De Luna ha assegurat que el Govern “no té res a ocultar en la gestió dels CIE i, en conseqüència, no tindria cap inconvenient a mostrar les dependències als representants de les Nacions Unides si així ho sol·licitessin”. La Delegació del Govern ha recordat que el Ministeri d’Interior està elaborant un nou reglament perquè les ONG d’assistència a les persones immigrades tinguin cabuda en la gestió dels CIE.