A l’acte hi han assistit representants dels pobles i ciutats bombardejats, testimonis dels atacs aeris, entitats memorialistes i entitats de moviments per la pau. Al llarg de la cerimònia, que ha comptat amb el testimoni d’un supervivent dels bombardeigs, s’hi ha pogut veure l’actuació del violoncel·lista Lluís Claret, que ha interpretat diverses peces, entre les quals hi havia ‘El cant dels ocells’, que va popularitzar el mestre Pau Casals. Al final de l’acte s’ha guardat un emotiu minut de silenci.

Coincidint amb l’homenatge, s’ha inaugurat l’exposició “Catalunya bombardejada, 75è aniversari dels bombardejos a la població civil i les infraestructures catalanes”, que es podrà visitar al Castell de Montjuïc fins al 13 de juliol. La mostra es divideix entre els bombardejos que van afectar la població civil i els que miraven d’inutilitzar les grans centrals hidroelèctriques del país. Entre els primers, es para atenció a les ciutats més afectades, com Barcelona, Granollers, Lleida, Tarragona, Reus, Figueres i Girona.

Paral·lelament a l’exposició, es faran una sèrie d’activitats i conferències, que tenen per objectiu ajudar a comprendre l’abast dels atacs de l’aviació feixista sobre la població civil. Entre el 13 de febrer de 1937 i el 25 de gener de 1939, Barcelona va rebre atacs aeris i navals que van provocar uns 2.750 morts, més de 7.000 ferits i 1.800 edificis civils afectats. Barcelona va ser la primera ciutat europea de més d’un milió d’habitants que va ser bombardejada.