Els Patriotes per la Devolució de les Constitucions Catalanes es concentren cada diumenge al Fossar de les Moreres per reivindicar la independència no només pel dret a decidir dels catalans, sinó per la recuperació de la sobirania de què gaudia Catalunya al segle XVII, abans que el rei Felip V suprimís el 1716 tot el dret català amb el Decret de Nova Planta.

Aquest diumenge, l’acte ha volgut recordar la batalla que va tenir lloc a Montjuïc el 26 de gener de 1641. El castell construït l’any anterior va servir per defensar la ciutat de Barcelona de l’exèrcit de Felip IV de Castella, que s’enfrontava als catalans per forçar-los a aportar homes i recursos a la Guerra dels Trenta Anys. Les tropes catalanes comandades pel diputat militar de la Generalitat Francesc de Tamarit van resistir l’atac i els soldats castellans van acabar morint o fugint.

L’acte també ha servit per recordar tots els catalans morts a la muntanya, la de Montjuïc i les de totes les serralades del país. Segons han dit els organitzadors, molts s’hi han deixat la vida lluitant però molts altres ho han fet simplement descobrint el país que tant s’estimaven, com ara el meteoròleg de TV3 Toni Nadal, mort el juliol passat en un accident de muntanya a l’Alta Ribagorça.