El 27 d’octubre de l’any 2009, una operació policial a l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet va destapar una presumta trama de corrupció urbanística, batejada com el cas Pretòria. Actualment, el jutge de l’Audiència Nacional que porta el cas manté una vintena de persones imputades, entre polítics i empresaris.

Els noms més sonats van ser els de l’exalcalde socialista Bartomeu Muñoz, l’exdiputat del PSC i presumpte cervell de la trama, Luis García “Luigi”, i els exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. Aquests últims van ser enviats a presó, però en van poder sortir amb fiances de fins al mig milió d’euros.

Després que es fes efectiva la renúncia de Bartomeu Muñoz, Núria Parlón va ser escollida per ocupar l’alcaldia. La nova alcaldessa de Santa Coloma va paralitzar els grans projectes urbanístics relacionats amb la trama.

Projectes urbanístics sospitosos

Les activitats dels imputats haurien provocat que els ajuntaments implicats en el cas deixessin d’ingressar 44,7 milions d’euros i que projectes urbanístics sota sospita hagin quedat en l’aire. És el cas de les obres paralitzades de la Ciba, una zona on s’havien de construir equipaments, habitatge i una plaça pública.

Al darrere de la construcció del Cúbics, un complex residencial i d’oci, també hi ha un empresari detingut tot i que les obres han continuat. I pel que fa a la reforma del Mercat de Fondo, els imputats també haurien desviat part dels diners que havien de servir per remodelar la instal·lació. A causa de la investigació, les obres porten mesos de retard.

La taca de la corrupció en la compravenda de terrenys es va estendre a altres municipis catalans com Badalona, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Andreu de Llavaneres.