Exterior de la presó de Brians 2

Segons Xavier Martínez, responsable del Sindicat de Presons de la FeSP-UGT de Catalunya, l’elevat nombre d’incidents greus registrats a Brians 2 aquest cap de setmana és un símptoma inequívoc que es comencen a notar els efectes negatius de la redistribució d’interns fruit del tancament de la Model. Segons Martínez, es tracta de vuit agressions o intimidacions greus entre presos o contra funcionaris que han acabat essent motiu de mesures coercitives vers 13 interns. També denuncien que el personal de presons és massa escàs per fer fronts a situacions de perill, que auguren que cada vegada seran més habituals.

El sindicat també ha denunciat la mort de dos interns recentment al mateix centre, Brians 2. Un, diu el sindicat, per suïcidi i l’altre per sobredosi. En cas d’aquest últim, UGT assegura que el control d’entrada de droga als centres penitenciaris es fa més difícil amb l’augment del nombre d’interns.

El Departament de Justícia nega la massificació

El Departament de Justícia ha assegurat a betevé que el procés de redistribució de presos fruit del tancament de la Model està seguint els terminis previstos i s’acabarà d’estabilitzar al setembre. Sobre les morts que denuncia el sindicat, Justícia ha apuntat que el cap de setmana passat un intern va ser traslladat de manera urgent a un centre hospitalari i un altre va aparèixer mort, tot i que no n’han concretat els motius.

En tot cas, segons el Departament, lligar casos com aquests amb una suposada massificació dels centres és un “judici de valor” que no comparteixen.