Ricardo recull ferralla

(ACN) Un estudi de la Universitat de Barcelona indica que més de 3.000 “recicladors informals o ferrovellers” operen cada dia a la ciutat, que recullen bàsicament ferro, alumini, coure i acer de carrers i contenidors. Segons les dades de l’estudi, un ferroveller recull uns 118 quilos de metall al dia, fet a partir del qual s’extrapola que les 3.200 persones que participen en aquesta activitat a Barcelona apleguen unes 380 tones de metall diàries, més de 100.000 anuals.

Els investigadors afirmen que, per a la majoria de persones que formen part d’aquest col·lectiu, recollir ferralla és una “estratègia de supervivència” davant la impossibilitat d’accedir al mercat laboral formal per la manca de papers.

Perfil del ferroveller

L’informe indica que aquest col·lectiu treballa una mitjana de 60 hores a la setmana i guanya menys de 500 euros al mes, és a dir, un 40 % del salari mínim. La meitat viu en pisos compartits i l’altre meitat al carrer. L’enquesta afirma que el 94 % dels ferrovellers són homes d’immigració recent i que un 63 % tenen menys de 40 anys. El 75 % provenen de l’Àfrica, principalment del Senegal. El 17 % són de Romania; el 3 %, de l’Amèrica Llatina i un percentatge similar, de l’Àsia. El 78 % no tenen número d’identitat d’estrangers (NIE).

Bona relació amb el veïnat

Un 57 % dels “recicladors informals” enquestats afirmen tenir contacte freqüent amb els veïns i un 49 % es relacionen sovint amb treballadors de la construcció. En alguns casos, els ferrovellers tenen contacte directe amb veïns, que els avisen quan volen llençar metalls o altres objectes.

Més del 30 % de les cases enquestades hi tenen interaccions positives, que inclouen donar-los objectes (28 %), parlar-hi (12 %), proporcionar-los menjar (8 %) i buscar-ne l’ajut en la gestió de residus (12 %). Un 66 % dels ciutadans enquestats que deixen objectes al costat de contenidors afirmen que ho fan amb el benentès que els recolliran els ferrovellers. El 76 % de les llars enquestades estan a favor de telefonar a una cooperativa de recicladors i un 68 % pensen que l’Ajuntament els hauria de contractar.

“Contribueixen de manera important” al reciclatge de metalls

Les motivacions darrere d’aquesta pràctica estan impulsades principalment pel desig d’evitar el malbaratament (70 %), facilitar la reutilització (59 %) i ajudar els ferrovellers (39 %), ja que consideren que “contribueixen de manera important” al reciclatge de metalls. El 57 % del que es deixa és roba; el 52 %, sabates; el 32 %, llibres i el 29 %, joguines. També hi ha materials reciclables com articles de metall de cuina (39%) i mobles (55 %).

A més, es deixen al carrer dispositius electrònics (35 %), tant per reutilitzar-los com per reciclar-los. Els investigadors subratllen que aquest comportament mostra un sistema de suport tàcit amb què les llars faciliten la feina dels ferrovellers en proporcionar-los materials de valor.