Foto: Norma Vidal (ACN)

(ACN) El llibreter neonazi Pedro Varela ha assegurat que mai no ha tingut “odi de cap tipus a cap persona, en el passat, ni el present, ni el futur”. Ho ha dit en el seu últim torn de paraula en acabar el judici contra ell i quatre persones més per associació il·lícita i delicte d’odi que s’ha celebrat a l’Audiència de Barcelona els últims dies.

Varela s’enfronta a una pena de 12 anys de presó per vendre llibres i difondre material nazi des de la Llibreria Europa, al barri de Gràcia de Barcelona, i aprofitant també una associació i l’editorial Ojeda. Els altres quatre acusats s’enfronten a 9 anys de presó i no han utilitzat el dret a l’últim torn de paraula. El judici ha quedat vist per a sentència.

La defensa demana l’absolució dels acusats

En l’última jornada de vista oral, els quatre advocats defensors han presentat els seus informes finals, que han reiterat el discurs ja expressat el primer dia i també pel mateix Varela. Tots han emparat les activitats de la llibreria, l’associació i l’editorial en la llibertat dexpressió i en la divulgació històrica del període, els protagonistes i la ideologia del règim nazi alemany.

A més, han assegurat que la interlocutòria del jutjat d’instrucció de Barcelona que va autoritzar l‘escorcoll per part dels Mossos d’Esquadra de la llibreria, seu també de l’associació i l’editorial, i del domicili de Varela no justificava prou els motius. Per això, consideren que s’hauria d’anul·lar aquella interlocutòria i, per tant, totes les proves que es van obtenir en l’escorcoll, cosa que alhora provocaria la nul·litat de tota la causa.

Per tot això, demanen l’absolució de tots els acusats o, en cas de condemna, una rebaixa de la pena per atenuants com dilacions indegudes o error invencible.

L’acusació demana 12 anys de presó i 10.800 euros de multa

El ministeri públic, la Federació de Comunitats Jueves d’Espanya i el Moviment contra la Intolerància demanen 12 anys de presó i 10.800 euros de multa a Varela, a més d’inhabilitació per vendre llibres durant 10 anys, mentre que als altres quatre acusats els demanen vuit anys de presó i 9.000 euros de multa, a més d’inhabilitació. Aquestes acusacions han retirat el delicte d’organització criminal, però han mantingut el d’associació il·lícita, que comporta la mateixa pena.

El ministeri públic demana igualment el decomís de 30.150 euros en metàl·lic intervinguts a Varela, així com uns altres pocs milers d’euros en altres monedes, un xec al portador de 10.000 euros firmat per ell i uns altres 2.400 euros en comptes bancaris.

La fiscal d’odi també demana la dissolució de l’Associació Cultural Ediciones Ojeda, la clausura definitiva de la Llibreria Europa tant al seu local actual, al barri de Gràcia, com en qualsevol altre lloc físic o virtual, així com de la seva marca i l’editorial Ediciones Ojeda. La Federació de Comunitats Jueves i Moviment contra la Intolerància s’han adherit a les peticions. L’Ajuntament de Barcelona, també acusació, ha mantingut la seva petició inicial.