Foto: Laura Fíguls (ACN)

(ACN) Introduir una nova modalitat d’imatges mèdiques basada en ultrasons tomogràfics en 3D i supercomputació per complementar tècniques actuals amb raigs X, com les mamografies. Aquest és l’objectiu del projecte europeu QUSTom, coordinat pel Barcelona Supercomputing Center (BSC-CNS) i que ara ha iniciat a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron la validació clínica amb pacients d’aquesta tècnica per detectar de forma precoç el càncer de mama.

Els impulsors del projecte esperen que aquesta tècnica, un cop estigui validada, pugui complementar i millorar el diagnòstic del càncer de mama però, a més, plantegen que podria acabar reemplaçant els mètodes de diagnòstic actuals, com les mamografies. “Estem convençuts que el futur de la imatge mèdica és el que estem dibuixant aquests dies a l’hospital”, afirma el coordinador del projecte QUSTom i investigador del BSC, Josep de la Puente, en declaracions a l’ACN.

Comença el reclutament de voluntàries

En les pròximes setmanes, el projecte reclutarà voluntàries entre les dones que participen en el programa de detecció precoç de càncer de mama de l’Hospital Vall d’Hebron, amb la previsió que n’hi participin una seixantena. “Es tracta d’una prova de concepte per entendre si aquesta nova imatge és potencialment útil o no”, recalca Ana María Rodríguez, cap del Servei de Radiologia de la Dona de Vall d’Hebron.

La doctora exposa que la nova tècnica combina l’adquisició de dades amb ecografia que, sumades a un processament amb supercomputació i intel·ligència artificial, ha de permetre arribar a un diagnòstic més precís.

Un procés més còmode per la pacient

En aquesta nova tècnica, la pacient es col·loca boca avall en un llit, mentre submergeix el pit en un recipient ple d’aigua a una temperatura de 36,5 °C. Després s’utilitza la ultrasonografia per recollir dades de cada pit per separat en un procediment que dura aproximadament 3 minuts per pit. Es tracta d’un procés indolor, més còmode i ràpid per a la dona, que evita la compressió d’una mamografia i la radiació d’aquesta prova, encara que la dosi que utilitza és mínima i dins els paràmetres establerts com a segurs.

Dispositiu que s’omple d’aigua per captar la imatge del pit

A més, el nou sistema ofereix una qualitat d’imatge potencialment superior i un millor seguiment dels tumors. Les dades enregistrades es transfereixen a un ordinador i, en qüestió d’hores i després de milers de simulacions, el programari utilitzat en el supercomputador genera imatges 3D reals d’alta qualitat, capaces de proporcionar un diagnòstic precís.

Un recorregut molt llarg abans de ser una realitat clínica

La tècnica que ara s’està provant encara té, però, un recorregut llarg per davant abans que sigui una realitat clínica, ja que necessita tests i assajos clínics que la validin. “Són processos que poden tardar cinc, 10 o 15 anys, però conceptualment són tan innovadors i poden canviar la pràctica clínica per a la detecció precoç del càncer de mama que és necessari aquest recorregut”, remarca la doctora Rodríguez.

El consorci del projecte QUSTom, format per sis socis de Barcelona, el Regne Unit, Alemanya i Eslovènia, reuneix físics, enginyers, científics de la computació, oncòlegs i metges radiòlegs. El projecte té un finançament d’uns 3 milions deuros per dos anys, amb una extensió de sis mesos.