aparcar moto Barcelona

Els Mossos han xifrat en 2.587 les motos robades a Barcelona l’any 2023. Això suposa que cada dia se’n van sostreure, de mitjana, set, sobretot al carrer —un 93 % eren a la via pública. El pitjor mes va ser el maig i d’entre els dies de la setmana, el dijous. Els cos policial ha detectat algunes zones que en concentren més casos: la majoria dels robatoris es produeixen al districte de l’Eixample. Tanmateix, també se n’enduen moltes als voltants d’hospitals i de l’estació de Sants. “Llocs on se sol aparcar la moto i deixar-la allà durant moltes hores”, ha apuntat Jordi Almendros, sergent DIC Barcelona Mossos d’Esquadra.

Les xifres reflecteixen una pujada dels robatoris, però, segons Mossos, també ve junt amb un augment del nombre de motos a la ciutat. Les més buscades pels lladres són les de baixa cilindrada, com ara 125 cc, que es poden conduir amb el carnet tipus B. Són algunes de les dades que han recollit en el marc del dispositiu Senda, especialitzat en aquest tipus de robatoris, que s’ha estrenat amb vuit detencions i 16 motos recuperades.

Se’n recupera un 40 %

De les prop de 2.600 motos que es van sostreure el 2023, se’n van recuperar 1.028. És a dir, un 40 %. I en aquest punt, la informació recopilada també identifica que el gruix de les motos robades acaben apareixent als barris del Besòs, el Carmel i també a Sant Genís dels Agudells.

Aquelles que no tornen a aparèixer acostumen a acabar a l’estranger —ja sigui sencera o en peces o bé en els tallers o en centres de desballestament, on les peces serviran per reparar altres motocicletes. Precisament per això l’operació Senda dels Mossos d’Esquadra ha fet uns controls a aquests centres, que ara esperen anar repetint.

Com les roben?

L’any 2023, es van detenir 83 persones acusades de robar motocicletes i ciclomotors. Segons el sergent Jordi Almendros, les motos es roben amb la intenció de treure’n profit econòmic o bé per dur a terme alguna activitat delictiva. N’hi ha de lladres oportunistes, però també organitzacions criminals perfectament coordinades. Això també marca la forma en què desapareixen. Una part es deu a descuits dels motoristes —que se’n deixen les claus posades—, i d’altres les carreguen directament en furgonetes que, després, es deixen un temps per comprovar si les motos duen algun sistema de geolocalització.

Consells de prevenció

Amb totes aquestes dades a la mà, els Mossos d’Esquadra recomanen deixar la moto, sempre que es pugui, en aparcaments tancats. Si no pot ser, triar llocs ben il·luminats. També instal·lar algun tipus de sistema de seguretat o alarma i, en cas de robatori, denunciar-ne la desaparició.