El TSJC ha donat la raó a la plataforma Defensem Can Raventós i ha anul·lat el pla especial que permetia construir pisos de luxe a la finca de Can Raventós. Si la promotora Corpedificacions, SL, vol seguir endavant amb la construcció dels pisos haurà de començar de zero perquè, si s’anul·la el planejament, també s’anul·len els projectes urbanístics i les llicències que se’n deriven. La plataforma i l’associació veïnal de Sarrià han qualificat la sentència de triomf ciutadà espectacular i l’Ajuntament ja ha avançat que no hi presentarà recurs.
La sentència encara no és ferma
La sentència del TSJC encara no és ferma perquè s’hi pot recórrer en contra al Tribunal Suprem fins al 23 de juny. De moment, però, l’Ajuntament, que és una de les dues parts demandades per la plataforma, ja ha anunciat que no hi presentarà recurs. S’haurà de veure si l’altra part, la promotora Corpedificacions, SL, acaba presentant-ne un. Si no ho fes, la sentència ja seria ferma.
Per què s’ha declarat nul el pla especial?
La plataforma veïnal va presentar un recurs contenciós administratiu a principis del 2021 per denunciar irregularitats en el projecte urbanístic de pisos de luxe a Can Raventós. Ara, tres anys més tard, s’ha dictat sentència favorable als veïns, que sempre han defensat que el projecte no s’adequava a la fitxa del catàleg que protegeix la masia catalogada.
La fitxa del catàleg de patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona obliga a deixar 10 metres al voltant de la casa protegida, una normativa urbanística que no compleix el pla especial, ja que un dels nous edificis estava projectat a només quatre metres de la casa catalogada. Aquesta manca de distància ha estat clau per anul·lar el planejament, ja que la fitxa del catàleg preval sobre el pla especial. Per altra banda, el TSJC ha condemnat l’Ajuntament i la promotora a pagar les costes processals causades pel recurs contenciós administratiu, amb una quantitat màxima de 3.000 euros.
La sentència, una eina per negociar la permuta
Des de la plataforma Defensem Can Raventós segueixen reivindicant la permuta com la millor solució al conflicte. Expliquen que ara el projecte urbanístic ja no està dins la normativa i, si la promotora vol seguir amb la construcció dels pisos, haurà de fer un nou pla especial i aquest procés podria durar uns sis anys. “Aquesta sentència dona a l’Ajuntament una bona eina per dir: ‘Senyor promotor, ho tenim fatal perquè vostè construeixi, passarà molt temps, permutem‘”, explica la Natàlia Botinas, de la plataforma.
Demanen un refugi climàtic i un equipament
A part de la permuta, des de la plataforma demanen que la masia acabi sent un equipament per al barri, ja sigui per a la gent gran, per a la gent jove o per a les entitats de cultura popular. Per sobre de tot, però, volen que la finca es converteixi en un refugi climàtic, on el veïns puguin anar tot l’any i que els jardins es requalifiquin com a zona verda.
Si la promotora decideix presentar recurs al Suprem, asseguren que seguiran amb la lluita veïnal per aconseguir el seus objectius. D’altra banda, també diuen que demanaran una reunió amb l’Ajuntament.
L’Ajuntament, obert a reprendre converses sobre la permuta
Per la seva banda, els serveis jurídics municipals ja ha estudiat la sentència i l’Ajuntament ha decidit no interposar-hi cap recurs. En canvi, demanarà a la propietat quina és la seva intenció ara que s’anul·la el pla especial.
En tot cas, s’ofereixen a reprendre les negociacions per a una possible permuta. “L’Ajuntament sempre hi ha estat disposat. Ara bé, les condicions de la conversa ara seran diferents a aquelles que podem haver tingut fins ara, ja que el marc és diferent perquè el planejament s’ha anul·lat”, assenyala Laia Bonet, tinenta d’alcaldia d’Urbanisme.