A través de Twitter, els Mossos d’Esquadra parlen de “situació de tensió que s’està generant en relació amb els actes del proper 1-O” i afirmen que, a l’hora d’aplicar les mesures acordades per la fiscalia, és necessari “ser especialment curosos amb els principis d’oportunitat, proporcionalitat i congruència“. Remarquen, a més, que complir les instruccions que se’ls donen “no exclou la responsabilitat professional de contemplar que aplicar-les pot comportar conseqüències no desitjades“, i en aquest sentit apunten a la seguretat ciutadana i al “més que previsible risc d’alteracions de l’ordre públic que se’n puguin derivar“.

A la reunió d’aquest dimecres a la Fiscalia Superior de Catalunya hi han assistit, a més de Pérez de los Cobos, el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, el cap superior de la Policia Nacional, Sebastián Trapote i el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, que no va anar a la d’aquest dilluns a la Delegació del Govern. La trobada ha acabat a dos quarts de dues, una hora mitja després de l’hora en què estava convocada, quan Pérez de los Cobos ha abandonat la fiscalia. El màxim responsable de la policia catalana, però, n’havia marxat mitja hora abans, a la 1.

 

La reunió arriba després que aquest dimarts la fiscalia ordenés als Mossos d’Esquadra precintar tots els col·legis electorals abans de dissabte per evitar que es puguin constituir les meses, una instrucció que els responsables d’interior temen que pugui causar problemes d’ordre públic. Hores abans de la trobada, el director dels Mossos d’Esquadra ha afirmat en un tuit que la missió principal de la policia “és garantir drets, no impedir-ne el seu exercici”.

El TSJC manté Pérez de los Cobos al capdavant de les policies

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat el recurs que la Generalitat va presentar contra la decisió de la Fiscalia Superior de Catalunya d’establir Diego Pérez de los Cobos com a coordinador policial en les accions encaminades a evitar el referèndum. D’aquesta manera, ratifica el coronel de la Guàrdia Civil com a comandament.

La instrucció del TSJC considera que situar el coronel de la Guàrdia Civil com a coordinador dels tres cossos policials està avalat per la Llei Orgànica de Forces i Cossos de Seguretat i declina, a més, enjudiciar les actuacions de la fiscalia sobre l’1-O, que remarca que “s’emmarquen en l’àmbit penal”.