La reforma de la Diagonal es podria fer en aquesta mateixa legislatura i sense procés participatiu. Així, si més no, ho ha anunciat l'alcalde, Xavier Trias, aquest matí. Trias ha assegurat que han decidit avançar les obres a petició del Partit Popular XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "És veritat que s'ha de millorar la Diagonal, jo hi estic d'acord. Però la veritat és que ho volíem fer amb més retard i a petició del PP ho farem abans." Però sorprenentment aquesta tarda el PP ha dit això. EDUARDO BOLAÑOS, regidor del PP "És un tema que s'ha exposat a les negociacions amb el govern municipal però no hi ha cap projecte tancat ni una inversió ni per al 2013 ni per als exercicis següents." Posteriorment, durant la Comissió d'Hàbitat Urbà, i a petició de la resta de grups de l'oposició, el mateix govern ha reconegut que la reforma no està tancada i que es tracta d'un projecte inacabat. Qui no comparteix en absolut la reforma de la Diagonal és el Grup Municipal d'Iniciativa. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "D'entrada ens sembla que és un lifting de la Diagonal més burgesa i en canvi el que no hi sabem veure és la necessitat d'un projecte global per al conjunt de la Diagonal." El grup d'Unitat per Barcelona es mostra d'acord d'inciar una primera fase de la reforma. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "Ens sembla bé que es faci una primera fase, que d'entrada es faci des de Francesc Macià fins a la plaça del Llapis o bé fins a Verdaguer que és el que a nosaltres ens sembla que seria millor." La reforma de la Diagonal, si es confirma, es farà en un principi en el tram entre la plaça de Francesc Macià i el passeig de Gràcia. Més endavant es traslladaria a la resta de l'avinguda.

Vives ha reconegut que la intenció inicial era parlar de la reforma amb el PP, per fer-la entrar en el primer paquet d’inversions de 2013. Ha acabat descartant aquesta possibilitat perquè “el projecte no estava acabat i  seria absurd discutir sobre ell”, ha dit.

La reforma, que tants maldecaps va donar al govern anterior, ha generat una jornada de confusió. El PP ha dit que no donava per feta la reforma i diu que encara no hi ha res pactat amb el govern, contràriament al que havia dit l’alcalde, una falta d’acord que el PSC ha posat en relleu. Iniciativa, en canvi, ha lamentat que la reforma només se centri en el tram que qualifiquen de “burgès”, i Unitat per Barcelona veu bé la proposta i demana una comissió amb tots els partits per fer-ne seguiment.

L’alcalde havia criticat, en una entrevista radiofònica, que el govern anterior posés el carril bici a les voreres i que ara no s’hi pugui passejar. Ho ha qualificat de “disbarat” i ha afegit: “No sé qui ho va dissenyar, però es va equivocar totalment”. Trias entén, a més, que caminar lluny de les botigues no convida a entrar-hi i per això també es planteja fer-hi alguns canvis, que no ha concretat, però que es faran tenint en compte l’opinió dels comerciants. Assegura que Hereu “es va entestar a treure-hi la circulació i això és un error, no ho vol ningú”. El que sí que ha descartat de totes totes és celebrar una nova consulta sobre aquest tema perquè es pronunciï la ciutadania.