Oculta en llaunes com aquestes la cocaïna va viatjar des de Cartagena d'Índies fins a Barcelona. Segons les investigacions fetes per la Policia Nacional, sembla que el receptor legal del cafè no tenia coneixement que s'estigués traficant amb drogues mitjançant un dels seus contenidors. A l'interior hi havia milers de pots de cafè, però només 717 potaven cocaïna. JAVIER MARTÍNEZ, inspector de la Brigada Provincial de Barcelona "Normalmente lo hacen en palets que estan ya casi en el medio o el final del contenedor para, si hay alguna inspección, eludir esa inspección." L'operació també va dur els agents a escorcolar sis domicilis de la província de Barcelona, uns pisos en què es van trobar, entre altres coses, més de 15.700 euros en efectiu. Entre els set detinguts hi ha tres estibadors del Port de Barcelona que s'encarregaven de traslladar els contenidors per l'interior de les instal·lacions portuàries. FRANCISCO JAVIER MIGUELAÑEZ, cap de la Brigada Central d'Estupefaents "Hemos aflorado a grups que, con presencia en el puerto, cumplen un papel fundamental para este tipo de modus operandi relacionado con el tráfico de cocaïna." Aquesta és la cinquena fase d'una operació que va començar el juny de 2012 i que ja acumula 58 detinguts i 500 quilos de cocaïna decomissats. Els investigadors s'han centrat aquest cop en els anomenats recuperadors, és a dir, les persones que recullen la droga al port. En fases anteriors, però, s'havien atacat les xarxes de distribució a qui es destinava després.

D’entre els set detinguts, tres eren estibadors del Port de Barcelona. Segons les investigacions, entre ells hi ha un treballador que es trobava en excedència i que tenia una funció rellevant en la trama. Ell era qui rebia l’avís d’arribada de la droga i, després, s’encarregava també de treure-la dels contenidors. Els escorcolls domiciliaris que s’han fet, sis a la província de Barcelona, han permès intervenir gairebé 16.000 euros en efectiu, una quinzena de telèfons mòbils, cinc vehicles i tres ordinadors.

Segons les investigacions fetes per la Policia Nacional, sembla que el receptor legal del cafè no tenia coneixement que s’estigués fent ús d’un dels seus contenidors per traficar amb drogues. D’entre els milers de pots de cafè que hi havia, només 717 contenien cocaïna. Tal com ha explicat la policia, el més habitual en aquests casos és que, per evitar que siguin detectats en inspeccions rutinàries, els pots que contenen la droga es posin al centre del contenidor. Un cop a port, diversos treballadors de les instal·lacions portuàries s’encarregaven de canalitzar-la cap als distribuïdors.

Aquesta actuació és la cinquena fase d’una operació que va començar el juny de 2012 i que no només afecta Barcelona, sinó el conjunt del territori espanyol. Fins ara s’han detingut 58 persones i s’han decomissat uns 500 quilos de cocaïna. En les diverses fases de la investigació, s’han atacat tant els anomenats recuperadors, els encarregats de treure la droga dels contenidors, com les xarxes de distribució a qui es destinava després.