Els factors de risc cardiovascular poden ser innats o es poden adquirir i s’associen a una probabilitat més alta de patir una determinada malaltia quan coincideixen un nombre suficient de factors desencadenants. El sexe, l’edat i l’herència o els antecedents familiars són factors de risc no modificables, però n’hi ha d’altres que sí es poden corregir. Són els nivells de colesterol, el consum de tabac, la hipertensió, la diabetis, el tipus d’alimentació, el sedentarisme, l’obesitat i l’estrès.

La principal estratègia per combatre les malalties cardiovasculars és la prevenció però, per a això, cal conèixer que els tenim. I aquest és l’objectiu del projecte pilot, pioner a l’estat, que comença a les farmàcies del districte de Sarrià – Sant Gervasi. De moment, el servei només està disponible per als mutualistes de la MGC, però si funciona, s’obrirà a tots els ciutadans i farmàcies de Barcelona. Per començar, hi participaran la meitat de les oficines de farmàcia de Sarrià – Sant Gervasi i, si funciona, es podria estendre en breu a la resta de farmàcies de la ciutat.

Aquest és un pas més per ampliar la cartera de serveis que ofereixen aquests establiments a la ciutadania i que alhora permetrà també descongestionar els centres de salut.