Aquesta pregunta s'ha convertit en un clàssic. I també és cada vegada més habitual no necessitar-ne perquè ja en portem. De fet segons un estudi de l'Agència de Residus de Catalunya, s'ha reduït més del 50% l'ús de les bosses de plàstic. Cada català gasta de mitjana 156 bosses de plàstic a l'any, 171 menys que fa set anys i això és gràcies, en part, a altres maneres de transportar la compra. El carret o les bosses de teixit són algunes alternatives que ajuden a prevenir l'ús indiscriminat del plàstic a supermercats, hipermercats i grans magatzems. Però també el fet que hàgim de pagar-les. En canvi els comerços més petits no han registrat aquestes xifres a la baixa. Encara consumeixen moltes bosses de plàstic. Els resultats de l'estudi confirmen que s'ha assolit l'objectiu del govern català per reduir les bosses de plàstic i que s'ha desencadenat un canvi en el model de consum. Encara, però, queda molta feina per fer.

L’any 2007 cada català consumia anualment 2,6 kg de bosses plàstic, el que equival a 327 bosses. En canvi, el 2012 el consum ja va ser molt inferior i es va situar en un 1 kg a l’any per habitant, unes 156 bosses. Aquestes xifres han millorat després que se signés el Pacte per la Bossa, en què diverses empreses i associacions es van plantejar reduir el consum de les bosses de plàstic fent-les pagar al consumidor. En el canvi d’hàbits també hi ha influït la gran oferta de productes alternatius que hi ha per transportar la compra, com la distribució de les bosses reutilitzables, les compostables i l’ús del carro.

El comerç urbà, assignatura pendent

El consum de les bosses de plàstic s’ha reduït en un 96,6% en els hipermercats, seguit del 92,2% en els supermercats i en menor grau, en un 62%, en els grans magatzems. En canvi, en el petit comerç hi ha hagut un repunt del consum de les bosses de plàstic, que s’ha incrementat en un 8% en cinc anys. Des de l’Agència de Residus de Catalunya asseguren que la gent no ha interioritzat el reciclatge en el petit comerç. El major consum de les bosses de plàstic es concentra precisament en el sector alimentari, que representa el 72,5%, en les xifres recollides durant el 2011. Una altra assignatura pendent pel govern català és, diuen, reduir del mercat les safates de Porexpan.