Treballadors municipals protesten a Sant Jaume

Centenars de treballadors municipals han fet una protesta sorollosa a la plaça de Sant Jaume contra la suspensió del plus d’antiguitat que afecta els funcionaris, agents de la Guàrdia Urbana i el cos de Bombers de Barcelona, tal com va avançar betevé aquest dijous. Els treballadors municipals han fet coincidir la protesta amb el ple de l’Ajuntament de setembre, que precisament ha votat no donar suport a la suspensió ni a la revisió dels premis per antiguitat i triennis.

Per la representant dels sindicats i presidenta de la Junta de Personal de l’Ajuntament de Barcelona, Laura Urrea, la decisió del consistori ha estat “unilateral i sense negociar”. Per això, des de la protesta a la plaça de Sant Jaume, Urrea ha instat l’Ajuntament a convocar una reunió “que serveixi per acordar”.

L’Ajuntament ha de negociar. Es poden mantenir drets dels treballadors només si es negocia”
Laura Urrea, portaveu dels sindicats

La concentració ha estat encapçalada per dues pancartes en què es pot llegir: “En defensa dels drets socials i laborals, tothom contra les retallades” i “Treballadors i treballadores en lluita”.

El ple gira l’esquena al govern Collboni

El plenari municipal ha votat en contra de ratificar la suspensió del plus d’antiguitat i de revisar els articles que fins ara el regien (en concret, l’article 41 de l’acord de condicions de treball del personal del consistori, aprovat per al període 2021-2024). Només Vox ha votat “sí”, junt amb el PSC, mentre que BComú i ERC hi han votat en contra, i TriasxBCN i el PP han fet una abstenció.

Jordi Martí Galbis (TriasxBCN) ha retret a l’executiu de Jaume Collboni que hagi fet la suspensió sense negociar abans, “exemple del que no hauria de fer mai un govern progressista” i Jordi Martí Grau (BComú) ha criticat que “avui tenim el risc de trencar la pau social a l’Ajuntament”, mentre que Jordi Coronas (ERC) ha avisat que “no és un problema jurídic, sinó un problema de voluntat política” i Àngels Esteller (PP) ha alertat que “primer, el que s’ha de fer és buscar un acord amb els treballadors”. Gonzalo de Oro (Vox) ha dit que “no pot ser que els treballadors paguin els errors dels altres”.

Per la seva banda, el tinent d’alcaldia de Règim Interior, Albert Batlle, ha anunciat durant el ple que la gerència de Persones de l’Ajuntament de Barcelona ja ha convocat els representants dels treballadors a una mesa de negociació el proper 10 d’octubre, a les 12 h. En aquest temps, els serveis jurídics del consistori també estudiaran què implica que el Ple hagi votat en contra dels decrets d’alcaldia que va rubricar Jaume Collboni.

Per què suspendre el plus d’antiguitat?

Segons l’Ajuntament, tot plegat rau en un informe de la Sindicatura de Comptes, que conclou que els premis d’antiguitat són “retribucions ordinàries no subjectes a la norma”. Per la sindicatura, a més, ja hi ha hagut sentències desfavorables a altres punts de l’estat “que han creat jurisprudència”. Tot i això, el consistori assegura que buscarà “alternatives per poder mantenir el reconeixement” a l’antiguitat dels treballadors municipals, de manera consensuada amb els sindicats.

Els plusos d’antiguitat són una paga extra que reconeix més de 25 anys de trajectòria a l’Ajuntament. Als 25 es cobra una paga corresponent al 50 % d’una mensualitat. Aquesta compensació extraordinària es repeteix cada cop que el treballador suma cinc anys més de carrera, és a dir, als 30, 35 i 40 anys d’antiguitat, cada cop amb una quantia major. El màxim s’assoleix quan es porten 45 i 50 anys treballats: aleshores es cobra una paga extra corresponent al 100 % d’una mensualitat.