ajuntament barcelona

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha signat dos decrets d’alcaldia per suspendre temporalment els plusos d’antiguitat als treballadors de l’Ajuntament de Barcelona. La mesura afecta el personal funcionari, així com els agents de la Guàrdia Urbana i els Bombers de Barcelona, que deixaran de cobrar una compensació econòmica per haver rebut la medalla d’argent per antiguitat.

En concret, els decrets deixen sense efecte l’article 41 de l’acord de condicions de treball del personal del consistori (aprovat per al període 2021-2024), que preveu els complements següents:

  • Als 25 anys, una paga extra corresponent al 50 % d’una mensualitat.
  • Als 30 anys, una paga extra corresponent al 55 % d’una mensualitat.
  • Als 35 anys, una paga extra corresponent al 65 % d’una mensualitat.
  • Als 40 anys, una paga extra corresponent al 75 % d’una mensualitat.
  • Als 45 i als 50 anys, una paga extra corresponent al 100 % d’una mensualitat.

En paral·lel als premis per antiguitat, l’alcalde Collboni també ha signat un tercer decret per modificar la forma amb què es calculen els triennis a pagar al personal laboral de l’Ajuntament i dels instituts municipals.

“Retribucions no subjectes a la norma”

Fonts municipals han explicat a betevé el perquè de la decisió. Aquest juliol, la Sindicatura de Comptes va elaborar un informe —i el va lliurar a l’Ajuntament— en què conclou que els premis d’antiguitat són “retribucions ordinàries no subjectes a la norma” i que ja hi ha hagut sentències desfavorables a altres punts de l’estat “que han creat jurisprudència”.

En aquest sentit, les fonts del consistori asseguren que l’Ajuntament de Barcelona ha suspès el pagament dels premis i que, a partir d’ara, durà a terme “totes les accions necessàries” per donar resposta a l’informe de la Sindicatura de Comptes i a la jurisprudència. En paral·lel, però, avisen que el consistori buscarà “alternatives per poder mantenir el reconeixement” a l’antiguitat dels treballadors municipals, de manera consensuada amb els sindicats.

Concentració a Sant Jaume

Davant dels canvis que aplicarà l’Ajuntament ja a partir d’aquest mes, els sindicats majoritaris dels treballadors municipals han convocat una concentració. Serà aquest divendres, 29 de setembre, a les 10 h, a la plaça de Sant Jaume. La concentració coincidirà amb el ple del setembre, que haurà de ratificar algunes de les suspensions als plusos d’antiguitat.

Més enllà de convocar la concentració, el sindicat UGT denuncia que el consistori ha pres “una decisió unilateral” i veu les mesures com “una retallada de les nòmines”. A més, assegura que l’Ajuntament no ha donat “l’oportunitat de negociar” perquè, segons el sindicat, no s’ha convocat cap taula de negociació.