Un grup de treballadors del Gimnàs Social Sant Pau ha explotat contra la direcció de l’equipament. Ja fa mesos que reclamen millores en les condicions laborals, però el tarannà de la cooperativa que gestiona el gimnàs ha esgotat la seva paciència. En aquest sentit, denuncien “l’acomiadament injustificat” de la portaveu dels treballadors i asseguren que se senten amenaçats “per fer-nos callar”.

La treballadora acomiadada -presumptament per haver protagonitzat una agressió verbal a una companya de feina- era la delegada sindical de la CGT entre els treballadors del Gimnàs Social Sant Pau. Ha parlat obertament amb betevé sobre el seu acomiadament i la resta de “condicions precàries” en què ha de treballar la plantilla per oferir el servei de dutxes a persones vulnerables.

“Ens feien retallar tovalloles”

Els fets denunciats es concentren, en especial, des que Lara Cáceres va assumir la direcció del gimnàs -com a relleu d’Ernest Morera-, coincidint amb l’anunci de salvació per al futur de l’equipament aquest juliol. “Necessitem un estoc de 600 tovalloles, però només en teníem 160 i ens les feien retallar per tenir-ne més”, recorda la treballadora acomiadada, que prefereix mantenir-se en l’anonimat.

Tot i facturar-ho a l’Ajuntament, no es compraven ni calçotets ni mitjons per als sensellar”

Segons l’extreballadora, el contracte amb l’Ajuntament (per un valor superior als 625.000 €) preveia la compra de mitjons i calçotets per a les persones sense llar usuàries del Sant Pau, però, malgrat les peticions reiterades dels treballadors, “la directora deia que no hi havia diners per pagar-ho”.

La plantilla agrupada sota el paraigua de la CGT també denuncia mala praxi reiterada en l’incompliment de les mesures contra la covid-19 (diuen que hi va haver un brot entre el personal del Sant Pau, en contacte amb centenars de persones que dormen al ras) i en la prevenció de riscos laborals.

Va explotar una caldera i ens van obligar a treballar sense haver trucat als bombers ni al 112 ”

L’acomiadament, la punta de l’iceberg

La gota que ha fet vessar el got entre els treballadors ha estat l’acomiadament de la que era treballadora i delegada sindical. Ella mateixa ha negat de totes totes les paraules de la directora del gimnàs, que l’acusa d’haver agredit verbalment una altra companya de feina, i ha dut l’acomiadament a la justícia perquè el considera “assetjament laboral en tota regla”.

Aquest acomiadament va encendre els ànims entre la resta de treballadors del servei de dutxes, amb qui la cooperativa es va reunir fa tot justs uns dies, l’11 de novembre. betevé ha pogut saber què s’hi va dir i, segons els treballadors, el cooperativista Ferran Aguiló els va fer l’ultimàtum que reproduïm a continuació:

En el cas que l’acomiadament tiri endavant i els treballadors vulguin negociar altres punts, ens hi posem. […] L’altra alternativa, si no veiem aquestes condicions per tirar endavant, és tancar”
Ferran Aguiló, cooperativista del Gimnàs Social Sant Pau, als treballadors

En poques paraules: els treballadors del Sant Pau entenen les paraules de Ferran Aguiló com una amenaça “perquè ens aturem i callem”. Aquest dimarts, 16 de novembre, explicaran més detalls de la situació dins del gimnàs en una roda de premsa a la ronda de Sant Pau, davant de l’equipament.