L’Espai Antoni Miró Peris, el casal de barri del Camp de l’Arpa, estrena un nou servei: el traster comunitari. Inspirant-se en altres iniciatives ja existents a la ciutat com la Biblioteca de les Coses de Ca l’Isidret, han decidit posar en marxa aquest nou espai d’intercanvi de tot tipus d’objectes. Els responsables de l’equipament expliquen que ho fan per donar resposta a les necessitats derivades del context actual i per aprofitar millor els recursos que disposen i no estan optimitzant a causa de les restriccions per la pandèmia del coronavirus.

També faciliten l’intercanvi de productes entre usuaris i, fins i tot, entre les entitats del barri. El traster funciona a través d’una pàgina web i l’objectiu és fomentar l’ús de les coses per davant de la propietat. També valors com el consum responsable, la sostenibilitat o la col·laboració entre veïns.

Tres categories dins del traster

El traster comunitari de l’Espai Antoni Miró Peris es distribueix en tres categories: préstec, intercanvi i entitats. A la de préstec l’usuari pot trobar-hi jocs, eines o llibres per fer-los servir durant 15 dies. Són els recursos que tenen al casal de barri i que amb les restriccions a causa del coronavirus estaven infrautilitzats. Una altra opció és la d’intercanvis. Les persones que ho vulguin poden anunciar els productes que volen cedir gratuïtament a la pàgina web del traster i si algú hi està interessat l’equipament en gestiona la transacció. I la darrera alternativa que ofereixen és per a les entitats. Posen a la seva disposició material divers i faciliten també que el comparteixin.

La filosofia del consum d’ús compartit

Per participar en el traster, els usuaris han de registrar-se i pagar una quota única de 5 euros.  Des del casal de barri, la Laia Serra, dinamitzadora sociocultural de l’Espai Antoni Miró Peris, explica que la filosofia és passar de la perspectiva de consum de propietat a tenir un consum d’ús compartit d’objectes que potser utilitzem pocs cops i que es poden socialitzar. El traster comunitari s’ha posat en marxa ara i volen donar-lo a conèixer al barri perquè els pugui fer servir el màxim nombre de veïns possible.