La Mar no s'ha canviat la identitat a la documentació després de fer el trànsit d'home a dona. Per ella, és una manera de reivindicar qui és. MAR LLOP "Jo segueixo tenint el meu nom anterior al DNI." Però a diferència d'ella, moltes persones es troben amb problemes administratius quan fan el canvi de nom. Per això l'Ajuntament vol garantir que tots els tràmits municipals es facin amb la identitat triada. És una de les mesures del nou model d'atenció a les persones transsexuals que, entre d'altres, vol evitar que el canvi de sexe es tracti com un problema mèdic en lloc de diversitat de gènere. D'aquesta manera s'acompanyarà a les persones transsexuals, per exemple, promovent la contractació laboral d'aquest col·lectiu a través de la discriminació positiva. Les associacions asseguren que cal fer molta pedagogia perquè el canvi de sexe deixi de ser un problema. Només així s'aconseguirà que es visibilitzin amb respecte tots els casos que, com la Mar, van néixer en un cos equivocat.

L’Ajuntament de Barcelona impulsa un nou model d’atenció a les persones transsexuals que abasta des de l’educació fins a la salut o els serveis municipals. Segons un estudi encarregat pel consistori, encara hi persisteix la visió de la transsexualitat com un trastorn o malaltia. “Des de l’Ajuntament de Barcelona ens unim amb el col·lectiu trans, que el que reivindica és l’aposta per un procés no patologitzador, com el que tenim ara mateix”, explica la regidora de LGTBI, Laura Pérez. “Nosaltres apostem per un procés respectuós i això vol dir en l’acompanyament social i en l’acompanyament sanitari”, diu.

En primer lloc, l’Ajuntament vol garantir que als centres educatius i de salut es tracti els menors segons la identitat que senten, i no segons el gènere assignat. El respecte a aquest dret també s’aplicarà totes les relacions que l’administració municipal mantingui amb els transsexuals adults. Per això, el consistori buscarà solucions per garantir que les persones trans accedeixen al reconeixement del seu nom en la documentació municipal. A més, es volen promoure programes d’inserció laboral amb mesures de discriminació positiva per facilitar la contractació de persones transsexuals, especialment al sector públic. I campanyes de sensibilització a les empreses per evitar situacions de discriminació cap a les persones trans.

L’Ajuntament crearà un Servei d’Acollida i Acompanyament Trans que s’ubicarà al futur Centre Municipal de Recursos LGTBI, al número 22 del carrer del Comte Borrell (Sant Antoni). Pel que fa a l’atenció sanitària, el consistori plantejarà al Consorci Sanitari de Barcelona (40 % Ajuntament, 60 % Generalitat) un pla estratègic integral d’atenció a la salut de les persones transsexuals, tant pel que fa als processos de transició com a la prevenció i promoció de la seva salut en general. Això passa per impulsar la formació dels professionals sanitaris sobre la diversitat de gènere i aquests processos.

Mar Llop va canviar de gènere i assegura que com a membre del col·lectiu de persones transsexuals veu amb bons ulls aquesta mesura. “La feina de l’administració és defensar els ciutadans i em sembla molt bé”, assegura. Afegeix que encara cal molta pedagogia per normalitzar la situació dels transsexuals.