A vista de vaixell, aquest és l'aspecte que ofereix el Moll de la Fusta durant el cap de setmana. Embarcacions de totes les mides ocupen l'espai portuari per apropar aquest sector a la ciutadania. CARLES CLASTRE, director de la Fundació per la Navegació Oceànica de Barcelona "El que volem no és tant una activitat a l'aigua com una activitat a terra de manera que la gent pugui fàcilment acostar-se a les embarcacions i a la cultura marítima que tenim al nostre país." Per això una de les activitats que té més d'èxit és la de veure de ben a prop les naus més grans. Aquest és el Far Barcelona, un vaixell construït l'any 1874 i que originalment es dedicava al transport mercaderies com ara la salaó de peix. Avui, però és ple de gent. És una de les embarcacions que es poden visitar. Només ahir a la tarda van fer-ho unes 400 persones. "Visitar els vaixells perquè com que mai hi hem pujat ens agrada visitar-los." "Era una bona oportunitat per veure'n de diferents, ens agrada molt la vela, no en practiquem però ens agrada i era una bona oportunitat per veure'n de diferents als que estem acostumats." "Hem pujat en aquest vaixell, tot de fusta, estem fent la volta. Us agrada? Sí, sí." "Hem pogut veure el timó a la cabina del capità, els caps que hi ha, les cadenes de l'àncora, tot." CRISTINA PUIG, Consorci el Far "La gent el que vol és tocar, remenar. És curiós veure que hi ha per dins, com es viu aquí i és el que vol conèixer la gent, com és la vida en una embarcació com aquesta." A banda dels vaixells també s'organitzen activitats i tallers perquè tothom pugui aprendre com és la vida al mar.

Pels volts de les 11 h ha començat a ploure i semblava que la gent s’allunyava de les furgoteques de l’espai gastronòmic i no s’atrevia a donar un cop d’ull a les més de 30 embarcacions tradicionals i grans velers presents aquest cap de setmana a la festa de la cultura marítima. Però cap a les 12 h l’ambient i el temps s’han animat i els més petits de la casa s’han entusiasmat a participar als tallers que els ofereix el festival. Les activitats més destacades han estat les demostracions participatives de maquetes de vaixells navegables per radiocontrol i el taller vaixell de joguina.

Les visites a les embarcacions són d’unes 10 persones per garantir que ningú no es perdi cap detall ni les explicacions dels guies sobre les particularitats dels vaixells i el dia a dia dels seus oficis. El vaixell Far de Barcelona, un dels més grans, ja ha rebut des d’ahir 500 visitants.

El responsable de comunicació de la Fundació Navegació Oceànica Barcelona, Carles Clastre, ha subratllat que han observat una molt bona resposta per part del públic i que estan molt contents, fet que els anima a seguir endavant amb la voluntat de consolidar la festa com un esdeveniment anual. D’altra banda, la responsable del Servei de Programes Educatius del Consorci el Far, Cristina Puig,  ha destacat que els assistents gaudeixen molt visitant el vaixell per dins, observant com és la vida a bord, tocant, mirant i experimentant com hissar les veles.

Alguns visitants han destacat que preferien el mal temps perquè en dies com aquest no hi ha tanta afluència de gent i han pogut observar les embarcacions més detingudament. Aquesta tarda de dissabte, a les 17 h, es farà una cercavila amb els gegants de la Barceloneta i els bastoners del Raval. A més a més, el festival ha organitzat concerts i espectacles i exposicions temporals al Museu Marítim de Barcelona.

Una vegada acabat el festival, el 20 de març, les embarcacions històriques sortiran rumb a Seta per participar a la ruta dels Cítrics, una travessa històrica entre les costes del llevant de la península Ibèrica o les illes balears i el sud de França.