El CIE de la Zona Franca no té la llicència d’activitat corresponent i no compleix amb les normes de seguretat contra incendis. Aquests són els motius que al·lega l’Ajuntament per tancar el centre. Ara els tècnics municipals estan documentant aquests arguments per portar-los als jutjats i aconseguir la clausura definitiva. El govern municipal ja va intentar precintar el CIE la mateixa setmana que va reobrir, a principis de juliol. Van enviar inspectors al centre per tal de poder acreditar que hi havia interns, però no van poder accedir a l’interior, així que van optar per anar al jutjat de primera instància per reclamar el tancament que no es va produir.

Tres mesos després de la reobertura, el CIE està en ple funcionament, hi entren i en surten interns cada setmana. A banda de l’Ajuntament, hi ha entitats que lluiten perquè aquests centres no existeixin, una és Tanquem els CIE, que fa anys que es mobilitza. El que reclamen és que el Govern espanyol es replantegi les polítiques migratòries. Consideren que el CIE és com una presó i que és un centre ineficaç. Des de l’associació Jutges per la Democràcia es posicionen també en contra d’aquests centres d’internament i asseguren que no s’hi garanteixen els drets fonamentals.

Mentrestant, durant aquest mes s’han produït dos intents de fuga. Des de la Unitat Federal de Policia demanen més efectius, consideren que falta personal, sobretot quan es passa la xifra de 120 interns. El centre té una capacitat per a 238 persones, i ara mateix està ple en un 70 %.