Abdelbaki es Satty,

de quaranta anys, va desaparèixer fa uns dies del poble, va explicar que se n’anava al Marroc. En les últimes hores ha pres força la hipòtesi que fos el reclutador dels joves i el cervell de l’operació, però de moment la policia no descarta res. A l’escorcoll del seu pis —el novè que s’ha fet a Ripoll— s’han buscat indicis sobre els atemptats i proves que permetin comprovar si el religiós, que actualment està desaparegut, és un dels morts de la casa d’Alcanar que va esclatar dimecres, 16 d’agost.

El desconcert de la comunitat islàmica

Des de la comunitat islàmica de Ripoll veuen amb estupefacció les sospites que apunten que ell va ser l’instigador. Ali Yassine, president de la comunitat islàmica Annour-Ripoll, explica que van contractar Abdelbaki es Satty com a imam l’abril de 2016 provinent d’un oratori més petit, i assegura que res no feia intuir que estava radicalitzat.

Es creu que des de l’oratori podria haver reclutat els presumptes autors dels dos atemptats. De fet, tenen una llista amb els fidels que contribueixen a les despeses de la mesquita i hi apareixen els noms d’alguns dels membres de la cèl·lula gihadista, com Younes Abouyaaqoub, l’únic que està en crida i cerca. El president però assegura que els joves hi anaven molt poc a resar.

 

Els darrers detalls de la investigació els ha donat aquest dissabte al migdia, el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís TraperoHo ha fet en una roda de premsa davant els mitjans internacionals i acompanyat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller d’Interior, Joaquim Forn.

El major de la policia catalana ha assegurat que les investigacions avancen a bon ritme i que els interrogatoris als quatre detinguts han aportat nous indicis que ara estan comprovant. De moment, ha concretat que feia més de mig any que els responsables de l’atemptat treballaven al xalet d’Alcanar —al Montsià— per cometre un o més atemptats amb explosius a Barcelona.

Familiars i amics de Younes Abouyaaquob es concentren a Ripoll

També a Ripoll, aquest dissabte, una quarantena de persones de la comunitat musulmana es van concentrar davant l’ajuntament de la ciutat per rebutjar els atacs terroristes de Barcelona i Cambrils. Entre els concentrats hi havia familiars i amics de Younes Abouyaaquob, que van assegurar que no havien notat cap signe de radicalització. A més, la majoria dels concentrats han afirmat que creuen que l’antic imam de Ripoll va tenir un paper important en aquest aspecte. La mare de Younes Abouyaaquob va aprofitar els mitjans per fer una crida al seu fill perquè s’entregui als Mossos.