Després de la presentació de la plataforma Recuperem les Tres Xemeneies per als Barris, l’Ajuntament ha mostrat el seu interès perquè aquest espai es destini a usos veïnals. Tot i això, afirma que es tracta d’un procés amb molta complexitat urbanística. De moment, la regidora del districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, explica que ja han demanat un informe jurídic per analitzar quines possibilitats hi ha.
La plataforma, que agrupa una cinquantena d’entitats veïnals del Poble-sec, el Raval i Sant Antoni, defensa que l’antiga seu de Fecsa s’hauria de destinar a habitatge social i equipaments i no a construir-hi oficines. Denuncien que els nous propietaris dels edificis —Conren Tramway, SL—, han començat amb els treballs d’enderroc per fer-hi, segons especifiquen a la seva pàgina web, “oficines per a multinacionals punteres”.
Quines són les pors de la plataforma?
Davant la possibilitat que el Poble-sec aculli aquestes oficines als Jardins de les Tres Xemeneies, gran part del veïnat s’ha pronunciat en contra del projecte ja que, segons afirmen, “això portaria a la ciutat milers de treballadors amb un alt poder adquisitiu”. Es mostren preocupats “perquè això podria significar que el procés de gentrificació, de pujada de lloguers i d’expulsió de veïns i veïnes, s’agreugi.”
Davant la situació de desprotecció dels barris, reclamem les Tres Xemeneies per a la construcció d’habitatge social i equipaments. No permetrem que es esdevinguin un nucli de gentrificació que expulsi veïnes.
Adhereix-te al manifest!https://t.co/Wiu9mmXXFN pic.twitter.com/N7KGf5TpCw
— Recuperem les Tres Xemeneies (@3Xbarris) 15 de marzo de 2019
La requalificació dels terrenys, necessària en qualsevol cas
Tot i això, expliquen que actualment la qualificació urbanística d’aquest sòl està reservada per a sistemes de serveis tècnics (subministraments de gas, electricitat, telefonia o aigua). D’aquesta manera, tant per crear oficines com per destinar l’espai a equipaments i habitatge dotacional, cal fer una requalificació dels terrenys.
Segons un advocat expert en aquesta matèria, consultat per betevé, amb la catalogació actual, per l’Ajuntament seria molt més fàcil requalificar l’espai per crear equipaments i habitatges social que per fer-hi oficines. Explica que, per fer-ho, el consistori hauria d’aprovar un canvi en el Pla General Metropolità i delimitar l’espai com una àrea de tempteig i retracte per tenir l’oportunitat d’adquirir-lo.
La Unió de Veïns del Poble-sec, a favor de les oficines
Les opinions entre els veïns, però, discrepen. La Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec afirma que “el millor que hi pot haver allà són les oficines, com hi havia antigament”. Considera que els edificis d’oficines al costat dels Jardins de les Tres Xemeneies podria donar llocs de feina i revitlatzar el comerç de la zona. A més, creu que “el moviment diari a les oficines també afectaria positivament la zona i n’evitaria la degradació”.
L’edifici va romandre buit durant set anys
Des del 1993 fins al 2012, aquest espai va ser la seu de Fecsa. Des de llavors, l’edifici va romandre buit passant de mà en mà entre diversos grups inversors. En la seva darrera operació de compravenda, l’any 2017, va ser Conren Tramway —empresa hispanoalemanya que es defineix com a “gestora de fons immobiliaris internacionals”— qui va adquirir els dos edificis per 20 milions d’euros.
Tot i que les empreses anteriors que els van adquirir no van fer cap acció, a causa de les limitacions per la qualificació de l’espai, Conren Tramway ha actuat diferent. L’empresa ha iniciat les obres d’enderrocament de l’interior en espera de poder crear, més endavant, les oficines que anuncien al seu web.